НОВИНИ

Кварталният полицай близо до хората

Служителите на МВР имаха една седмица, която изтича днес, за да раздадат листовки с контактите на кварталните полицаи в цялата страна. Инициативата е част от националната кампания ,,Запознай се с кварталния". От силовото ведомство си поставиха амбициозната цел да достигнат до всеки апартамент, къща и вила. Кампанията стартира по инициатива на вътрешния министър Пламен Узунов и има за цел да повиши доверието в МВР.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
09:12, 12.02.2017
7052
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Листовката трябва да бъде залепена на видно място във входа. Целта е всички живущи да имат достъп до телефонните номера на кварталния и дежурната част на районното. В списъка са включени и телефони, на които могат да се подават сигнали за корупция. В този вход ни разказват, че познават добре кварталния от години и отдавна имат неговия номер.

Донка Вълчева, домоуправител
,,Аз съм от 15 години домоуправител и много пъти съм допирала до помощта на г-жа Бечева."

Най-често тук търсят кварталния заради кражби в мазетата, проблеми с недобросъвестни наематели или пък хулигани.

- Имаше ли ефект?
Донка Вълчева, домоуправител
"За ефект, да, имаше, едно 80 процента."
Веса Бечева, полицейски инспектор
,,Можем да предупреждаваме, задържаме, да пишем актове при констатирани нарушения."

На територията на столичното пето районно влизат кварталите Оборище, Подуяне и Кремиковци. Основните престъпления през минала година са свързани с домовите кражби. Обща 42-ма са кварталните полицаи.

Веса Бечева, полицейски инспектор
,,Викат ни във връзка с кражби, във връзка със скандали семейни, физически, психически тормоз, домашно насилие, течове дори."

В не малко от случаите обаче хората търсят кварталния, за да решава дори битови проблеми.

Николай Василев, началник на 5-то РПУ-София
,,Макар и в по-голямата част за случаите, за които се обръщат към районните инспектори да не се отнасят до органите на МВР, те пак звънят и оттам нататък вече сме като гара разпределителна. За всяко едно нещо, даже птичките да пеят на вънка, районният инспектор е навънка."

Във врачанското село Борован също добре познават кварталния. Селото се прочу преди три години. Тогава от МВР решиха да започнат мащабна акция срещу битовата престъпност именно оттук. Днес хората в Борован продължават да се страхуват за имуществото си, разказва Красимир Цанев. Той живее във Враца, но след смъртта на баща му всеки ден пътува до селото, за да наглежда фамилната къща.

Красимир Цанев
,,Аз го знам много добре. Познавам си районния. Това нещо е много добре, особено за възрастните хора."

В селото живеят и много самотни възрастни хора, особено в крайните къщи. Именно те разчитат най-много на униформените.

Петър Цветковски
,,Дадох сигнал вчера за разбита къща на моя братовчед Методи Цвятков, лека му пръст, реагира бързо и заловиха злосторника."

От местната полиция също смятат, че листовките с контактите на кварталните полицаи, ще улеснят работата им.

полицейски инспектор Цеко Павлов, РУП-Бяла Слатина
,,Ползата от наша страна е, че ще получаваме по-бързо сигналите за нанесени щети, кражба. Този телефон, който се създаде 112, чрез него връзката е по-бавна."

При необходимост в някои населени места срокът за раздаване на листовките с контактите на кварталните полицаи може да бъде удължен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винен фестивал “Златен грозд” в Мелник
Винен фестивал “Златен грозд” в Мелник
В Априлово зарязаха лозята
В Априлово зарязаха лозята