НОВИНИ

Манията да ловиш автографи

Покрай пристигането на Григор Димитров и Никол Шерцингер в България, няколко лица нашумяха в социалните мрежи - единствените, които успяха да се снимат с тях още на Летище София. Те са членове на група, която се занимава с ловене на автографи. Мина Петрова потърси причините, които карат милиони по света и у нас да колекционират снимки и автографи от знаменитости.

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 12.02.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Култът към личността е добре познат на българина. Паради в чест на недосегаеми личности, техни портрети, закачени по стените на предприятия, училища и важни учреждения били част от всекидневието на мнозина близо половин век. С падането на комунизма и началото на демокрацията, култът към личността се начосва към известните от Запада. Веселин Любенов е един от най-запалените ловци на автографи у нас. Това е част от неговия живот повече от 10 години.

Веселин Любенов, ловец на автографи
Аз и мойта групичка, сме се срещали с адски много хора. И винаги е било много трудно, защото винаги се чака. Например певецът Стинг, от който имаме един единствен автограф. Чакахме го много време, това бяха над 14 часа. Въобще не бяхме яли, не си носихме много пари, беше така по-студеничко, доколкото си спомням, но си заслужаваше поне за автографа.
- И какво ви носи този автограф, какво е значението му за вас?
Ами по принцип, не всеки човек или фен, които иска да се добере за автограф, успява.

Според психолозите воайорството и любопитството са внедрени в човека.

Галя Йосифова, психолог
В повечето случаи хората, които се занимават с подобна практика, до известна степен бягат от своя личен живот, бягат от себе си и смятат, че това, което другите правят, след като са станали известни, нашумяли имена, значи те са намерили формулата за успеха и щастието, и искат по някакъв начин да прилепят това, с което човекът е успял.
- Тоест за вас това е някакъв вид умение и признание?
Веселин Любенов, ловец на автографи
- Точно така. Не всеки би издържал на тези наши темпове.

Освен голямо упорство, това хоби понякога е доста скъпо, защото преследвачите на автографи инвестират в него всичките си спестявания или взимат кредит. Според експертите това е бягство от себе си в търсене на себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцарците решават дали да се промени данъчната система
Швейцарците решават дали да се промени данъчната система
Мизия две години и половина след наводнението
Мизия две години и половина след наводнението