НОВИНИ

​Кюрдите в Сирия се съгласиха да спазят плана за примирие

Днес се открива международна конференция по проблемите на Близкия изток в Москва. В работата на форума ще участват около сто политически, обществени и духовни дейци, водещи експерти от Русия, арабските страни, Турция, Европа и Съединените щати.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:44, 25.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
​кюрдите сирия съгласиха спазят плана примирие

Идеята за създаване на зони за сигурност в Сирия беше обсъдена от комисията по бюджета към американския Сенат във Вашингтон. Американският държавен секретар Джон Кери заяви категорично, че подобна опция не може да съществува без изпращането на от 15 до 30 хиляди войници в северната част на размирната страна, позовавайки се на проучване по въпроса на Пентагона.

Кери допълни, че отговорни американски и руски представители ще се срещнат в близките дни, за да създадат група, която трябва да осигури спазването на прекратяването на огъня в Сирия, което трябва да влезе в сила в 22 часа по Гринуич в събота. Държавният секретар потвърди още, че руските военновъздушни сили бомбардират както антиправителствени войски, така и терористи, но отказа да даде конкретна информация по въпроса.

Кюрдските Сили за народна защита в Сирия заявиха, че ще се придържат към руско-американския план за примирие, но си запазват правото на ответни действия при нападение срещу техните позиции. Междувременно борбата срещу "Ислямска държава" продължава в Либия. Премиерът на непризнатото от международната общност правителство, установило се в Триполи, потвърди снощи участието на френски спецчасти в операции на територията на Либия.

Правителството в Париж е съгласувало действията си с Лондон и Вашингтон, за да се нанесе решителен удар по командването на терористичната групировка и да се спре засилването й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО предупреди за влошаване на епидемията от Зика
СЗО предупреди за влошаване на епидемията от "Зика"
Гръцките фермери решават дали блокадата на границата остава
Гръцките фермери решават дали блокадата на границата остава