Кое е първо - яйцето или кокошката? Този въпрос не стои на дневен ред - поне една в американска хранително-техническа лаборатория в Калифорния. Там са успели да направят пилешки хапки, използвайки само стволови клетки от птици, без самите те да пострадат. Вижте как.
Малко момиче, което с удоволствие хапва сандвич с пилешко месо в заведение за бързо хранене - гледката е напълно обичайна, а милиони хора по света ежедневно консумират такава храна. Хранителните технологии обаче така се развиват, че вече сандвичите скоро може да не са това, което бяха.
Стволови клетки от птица се комбинират с растителни протеини, например от бобови култури, за да се получи в крайна сметка вкус и текстура подобни на пилешкото месо.
Джошуа Тетрик, началник на лаборатория: Светът, в който живеем е с нарастващо население и все по-голям натиск над нашите водни ресурси и над земята ни изобщо. Имаме нужда от по-добър начин на живот. По-чист и безопасен.;
Така се ражда идеята на хората да се предложи месо, което те обичат да похапват, но без да се убиват животни. Опитали иновативните пилешки хапки потвърждават, че вкусът наистина е като оригиналния.
Вкусът е страхотен! И структурата е съвсем добре. Това не е лесно, нали? Не ми липсваше истинският вкус. А и е на основата на растения, здравословно е.
Големият проблем пред базираната в Сан Франциско компания обаче е как да направят продуктите си достъпни. В момент килограм от тяхното месо струва 100 долара.
Междувременно, компанията е пуснала и линия продукти без яйца, като майонеза например. Заместителите на яйцата също са на растителна основа. Следващата цел - лабораторно „отгледани" говеждо и риба.