НОВИНИ

Променят по спешност закона за БНБ, за да отговаря на изискванията на Еврозоната

България приема по спешност промени в Закона за Българската народна банка, за да може да отговори на част от изискванията за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който представи новите текстове пред бюджетната комисия към парламента, която ги прие за първо четене.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:10, 01.11.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Промените в Закона за БНБ бяха внесени днес в Бюджетната комисия. Те отразяват препоръките на Европейския съюз, свързани със състоянието на банковата система у нас. Според новите текстове се завишават изискванията към работещите в Българската народна банка.

Владислав Горанов, министър на финансите: Тук се извинявам от името на правителството и благодаря на комисията, че в по-оперативен порядък разглежда този законопроект. Ще ви благодаря за разбирането и за изменения между и първо и второ четене, които заедно с председателя обсъждаме, те са съгласувани с ЕЦБ, БНБ.
Димитър Радев, управител на БНБ: Тези промени са важни, за да стартира подготовката на процеса и да бъде проведен през следващата година, е свързан с близкото сътрудничество са съгласувани и ние имаме проекта на становище на ЕЦБ, което е изцяло положително.

Следващата стъпка предвижда България да овласти Европейската централна банка да може да извърши преглед на част от банковата ни система заради бъдещото ни членство в Банковия съюз и Еврозоната.

Отделно финансовото министерство и БНБ планират промени и в други закони, включително този за кредитните институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за багажите на нискотарифните авиолинии
Нови правила за багажите на нискотарифните авиолинии
Макрон взе четиридневна почивка, но отрече да е изтощен
Макрон взе четиридневна почивка, но отрече да е изтощен