НОВИНИ

От първо лице: Българка разказва какво е да си жертва на сексуална експлоатация

България е източник на трафик на момичета с цел сексуална експлоатация. Жертва, принудена години наред да проституира в Холандия, разказа историята си по време на форум в София. Превенцията срещу този тип престъпления събра на дискусия експерти, сред тях и председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Цветан Цветанов.

Николай Минков
от Николай Минков
19:50, 01.11.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Олга е българка, жертва на трафик. Цели 8 години е принудена да проституира в Грьонинген преди да се осмели да се обърне към полицията. Днес тя имаше смелостта да разкаже своята лична история,но отказва да говори на родния си език.

Олга: През тези години живеех в затвор от страх, не бях човек, а предмет машина, използвана от сводника и от клиенти. Животът ми сега е плач. Не мога да се справя със свободата.

Сводникът на Олга е от Сливен, от сексуалната й експлоатация натрупва над 2 млн. евро, разказа полицаят от Грьонинген, разследвал случая.

Ян Смит, разследващ полицай от Грьонинген: Холандски съд го осъди на 4,5 години за трафик, а български на още четири за пране на пари и пълно конфискуване на имуществото.

Много е важно децата да бъдат добре информирани, какво представлява трафикът на хора, заяви Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов, председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред: Това, което е изключително важно, е децата да бъдат информирани, а родителите да държат приятелската връзка с децата си, за да може децата да споделят всичко, което преживяват и това, което могат и родителите и всички институции и НПО-та да противодействат на това, което се случва.

Цветанов подчерта, че приетият вчера от парламента Закон за киберсигурност е стъпка за противодействие на трафика на хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майките на деца с увреждания излязоха на протест с факли и свещи
Майките на деца с увреждания излязоха на протест с факли и свещи
Семействата с ниски доходи ще ползват пълно данъчно облекчениe за деца
Семействата с ниски доходи ще ползват пълно данъчно облекчениe за деца