НОВИНИ

Москва наложи контрасанкции на Украйна

Москва наложи контрасанкции на Украйна в отговор на нейните наказателни мерки срещу руски граждани и юридически лица. Новината дойде по време на еднодневно посещение на германския канцлер Ангела Меркел в Киев. Меркел обяви, че през декември страната й ще се обяви за запазване на санкциите срещу Русия заради неизпълнение на споразуменията от Минск. Включването в руския наказателен списък се възприема в Украйна като награда, отбеляза домакинът Порошенко.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:36, 01.11.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Замразяват се активите в Русия на 322 граждани и 68 компании от Украйна. Санкционират се украински конституционни съдии, главния прокурор, депутати, хора от президентската администрация, шефове на компании и политици- националисти. Сред имената са Алексей Порошенко- син на държавния глава и бившите премиери Юлия Тимошенко и Арсений Яценюк.

През 2014 г. Украйна въведе санкции срещу 1228 физически и 486 юридически лица от Русия. Украинският президент посрещна днес германския канцлер Ангела Меркел и отбеляза, че санкциите на Москва са били очаквани, а списъкът съдържа високоуважавани хора.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Присъствието в този списък се възприема в Украйна като държавна награда. Тези, които не са включени в него се чувстват силно обидени.

Украинският президент осъди насрочените за 11 ноември президентски и парламентарни избори в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики в Източна Украйна.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Минските споразумения не се изпълняват, отбелязваме минимален прогрес, ако изобщо има такъв, а понякога се връщаме назад. За това Германия, при сегашното състояние на нещата, ще поиска през декември продължаване на санкциите срещу Русия.

Сред темите в Киев е руско-германският газопровод Северен Поток - 2, който е силно критикуван от Украйна, САЩ и редица европейски страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семействата с ниски доходи ще ползват пълно данъчно облекчениe за деца
Семействата с ниски доходи ще ползват пълно данъчно облекчениe за деца
Доналд Тръмп се включи в предизборната надпревара
Доналд Тръмп се включи в предизборната надпревара