НОВИНИ

Борисов и Нетаняху обсъдиха отношенията България - Израел в Евксиноград

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху пристигна у нас по покана на българския си колега Бойко Борисов. В резиденция Евксиноград край Варна двамата обсъдиха широк кръг въпроси свързани с двустранното сътрудничество в кибер сигурността, военната промишленост, високите технологии и туризма.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:06, 01.11.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Това е трета среща на двамата премиери в рамките на последните четири месеца - факт, който беше подчертан от Бенямин Нетаняху като резултат от голямата интензивност в отношенията между двете страни.

Израелският премиер благодари на българския си колега за отношенията и общите цели в борбата срещу антисемитизма. Нетаняху допълни още, че че визията на България за Западните Балкани може да помогне на отношенията на Израел с държавите от този регион.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Сътрудничеството ни в областта на сигурността е на изключително високо ниво. Продължаваме разговори за съвместни проекти и дейности във военната област, дори във военното производство по отношение на разработването на специално оборудване. Това сътрудничество ни помага и в много други области - в областта на икономиката, в науката, в информационните технологии и смятам, че има още много, което можем да направим заедно.

От своя страна, Бойко Борисов подчерта, че за трети път Нетаняху изтъква колко голяма е саможертвата на българския народ, спасил над 50 000 евреи през Втората световна война и какъв е приносът ни в борбата за запазване на мира и сигурността в световен план.

Бойко Борисов, премиер на България: Утрешната среща Биби, е свързана с желанието ни Европейския съюз и Балканите като част от него да бъдат все по-проспериращи, по-бързо развиващи се и точно в сферите, в които Израел е водещ, а България има своите възможности, както и колегите на Балканите, да развием тези именно високи технологии. Българите са изключително силни в природните науки, математическите науки, програмирането. Имаме прекрасни развойни институти в БАН и военни такива, и аз се надявам това, което си ми обещал, защото ти си спазваш обещанията, в недалечно бъдеще да развием и нашите военни заводи съвместно производство на дронове, които ще бъдат бъдещето във воденето на военни действия след време.

Бенямин Нетаняху нарече Бойко Борисов свой скъп приятел заяви, че благодарение на неговото лидерство, България е станала водеща в рамките на ЕС.

Програмата на двамата премиери продължава и утре, като е предвиден работен обяд с премиерите на Гърция и Румъния, както и президента на Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Норвегия е сцена на най-голямото военно учение на НАТО  Единен тризъбец 2018
​Норвегия е сцена на най-голямото военно учение на НАТО "Единен тризъбец 2018"
Приеха на първо четене трите ключови държавни бюджета
Приеха на първо четене трите ключови държавни бюджета