НОВИНИ

Лагерът в Идомени постепенно опустява

И днес продължи евакуацията на бежанци и мигранти оттам, вече 2 000 души са прехвърлени в други лагери. Операцията ще отнеме поне седмица. Целта е всички доброволно да напуснат импровизирания лагер, без полицейска сила.

bnt avatar logo
от Катя Пеева - кор. на БНР
19:15, 25.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

От Идомени постоянно заминават автобуси към новите три лагера в близост до Солун. На новите места условията са несъмнено по-добри. Имат и здравен център. Имунизират децата. Мигрантите, за които няма надежда да получат статут на бежанци, отказаха да влезнат в лагери. Вървят пеш към Солун с надежда да намерят трафиканти, които им обещават нелегално влизане в Германия. Тези в лагерите също очакват разрешение за достъп до Германия. Декларират, че не желаят нито да останат в Гърция, нито да се върнат в Турция. Отказват и други предложения. Няма желаещи и за България.

Изнасянето на хората от Идомени стана след като се намеси прокуратурата. Имаше сигнали и арести за трафик на наркотици, трафик на хора, както и съдебен иск срещу правителството за затворената железопътна линия с Македония. Над 6 милиона евро щети за бизнеса досега.

;

За първи път опозицията подкрепи правителството за тази акция. Въпросът е, защо едва сега. Липса на ясна стратегия на Атина или на бърза реакция от Брюксел.

Забраната за достъп на медиите събуди съмнение в „доброволното" изнасяне.

За разлика от други страни, гърците не проявяват ксенофобия към бежанците. Не смятат, че 54 хиляди, колкото са сега, дори и да останат всичките в Гърция, ще създадат трудности, но ако спазват закона. Имат опит от съжителството с един милион албанци в последните години.

По островите реакцията е различна. И там има около 8 хиляди, които стоят в лагери без разрешение да се прехвърлят до Пирея. На остров Хиос част от жителите протестират срещу лагерите, други пък им помагат да се адаптират. Отвориха и училище за децата на бежанците. На Лесбос непрекъснато пристигат евродепутати, но няма туристи. Дори и гърците вече не ходят на почивка на острови, където има мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирина Бокова на посещение в Турция
Ирина Бокова на посещение в Турция
Благотворителен крос събра 10 хиляди лева
Благотворителен крос събра 10 хиляди лева