НОВИНИ

Над 100 несъответствия в декларациите за доходи на кметовете

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков заяви в предаването на БНТ "Още от деня", че между 130 и 150 кметове имат несъответствие в декларациите си за доходи и имущество. докладът на Сметната палата ще бъде огласен идната седмица. Цветковобобщи и одитът по дейността свързана с оперативните програми за първия програмен период 2007 до 2013 г., в който става ясно, чеотсъства планиране на човешките ресурси. Едва 14 процента от кадрите по оперативните програми са назначени чрез проведен конкурс. И едва половината от ръководните кадри са назначени след конкурс или кариерно развитие. най-важната констатаци,у - отсъства планираето на човешките ресурси.

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 25.05.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Следващата седмица Сметната палата ще огласи резултатите от проверките за съответствия за това, което са декларирали кметовете като финансово и имуществено състояние и това, което реално е установено, каза в студиото на "Още от деня" председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Той уточни, че декларации са подали около 1000 души - 500 новоизбрани кметове и 500, които са прекратили своя мандат.

"За сега има между 130 и 150 несъответствия... Нека не бъдем категорични, защото предстоят финални проверки да се извършат, трябва да получим правни становища на някои от казусите. Но при всички случаи ще са над 100 несъответветствията", каза Цветков.

Той предположи, че тези несъответствия са по-скоро от липса на информация. Най-честите обяснения са за некомуникация между съпрузите.

Цветков разясни и какви са резултатите от одита на Сметната палата, който обхваща дейността само по оперативните програми за първия програмен период 2007-2013 г. Според него най-важната констатация е това, че отсъства планирането на човешките ресурси.

"Първото се констатира, че това не се предшества от един функционален анализ. Той трябва да установи необходимостта от кадри, не само като брой, а като професионална компетентност. И втората констатация е свързана с това, че не е прилаган принципът на конкурсното начало - тоест не е имало конкуренция", каза Цветков.

По думите му тези кадри са назначавани директно или по заместване и след това са назначавани, за да се прескочи конкурсът.

Само 14 процента са назначени след проведен конкурс. По-тревожно е, че сред ръководните кадри само 46 % са назначени след конкурс или по пътя на кариерното развитие. " За тях се изисква умения на ръководител, което се определя след конкурс или кариерно развитие", допълни Цветков.

На въпрос дали ще има наказания, той заяви, че е по-важно Сметната палата да даде препоръки. Ако се прецени, тези хора могат да бъдат наказвани, но да се има предвид, че са изтекли всякакви срокове по трудовото законодателство и засега няма да има никакви санкции.

Цветков уточни и какви са целите на цялостният одит на Центъра за градска мобилност, възложен от парламента. Одитът трябва да започне на 1 юли и да приключи на 31 декември. До края на януари трябва да се внесе одитният доклад в Парламента.

Той ще обхване не само дейността по възлагане на обществените поръчки, заради обществената поръчка за спирките, но ще се проверяват и приходната и разходната част.

"Приходите са доста голям размер - 215 до 220 милиона", каза Цветков. Ще се проверява също така начинът на формиране на заплатите, възнагражденията, разходите за външни услуги и разплащането с транспортните оператори.

Вижте целият разговор с председателя на Сметната палата във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият зам.председател на ЦИК с прогноза за президентските избори
Бившият зам.председател на ЦИК с прогноза за президентските избори
Фини прахови частици и шумът остават над нормите в България, сочи доклад на МОСВ
Фини прахови частици и шумът остават над нормите в България, сочи доклад на МОСВ