НОВИНИ

Цените на горивата се увеличиха с 3-4% през празничните дни

Цените на бензина и дизела на дребно се увеличиха с между 3 и 4% само през изминалите четири празнични дни. Търговци и експерти са категорични, че тендецията за поскъпване на горивата ще се запази поне до края на лятото. В същото време се увеличава и броя на горивата с отклонения от качеството, констатирани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Повече за пазара на горива в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:05, 25.05.2016
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Бензинът и дизелът поскъпнаха с 4% само за последните четири почивни дни. Очаква се цените на двете най-популярни горива у нас да продължат да се увеличават с още между 5 и 10 стотинки до края на лятото.Това прогнозираха пред БНТ петролни компании.

Това, обаче, не е първото поскъпване напоследък.В последните два месеца бензинът, дизелът и газта са поскъпнали с между 8 и 19 стотинки. Основните причини за очакваните по-високи цени са както идващия туристически сезон, така и котировките на петрола на световните пазари.Атанас Тасев, енергиен експерт: Това е сезонното влияние, вие искате или не искате като тръгнете за морето, дали с 5 или 10 стотинки ви е по-скъпо, вие сте планирала вашата почивка, така че от това се възползват търговците. Това е пазарната логика.


Христо Казанджиев, Български енергиен форум: Логично е при увеличение на цената на петрола на световните пазари, цената в България да се увеличава, въпросът е с колко би следвало да се увеличи при този темп на нарастване.

В момента Комисията за защита на конкуренцията извършва две успоредни проверки за наличие на картел и за злоупотреба на пазара на горива.

Марио Гаврилов, говорител на КЗК: Мога да ви уверя, че ако някой отново е нарушил правата на конкуренцията, той ще бъде пляснат през ръцете с цялата строгост на българския закон, така както е предвидено в него.

Много българи се заблуждават, че ние можем да отидем на определена бензиностанция и да кажем защо вие продавате на тази цена, всеки е свободен в условията на пазарна икономика да продава за колкото намери за добре, ние нямаме абсолютно никакви правомощия.

Експертите не са на едно мнение дали има картел или не на пазара. От една страна според тях може цените да са еднакви, защото има баланс на пазара, но от друга не е възможно да има баланс при наличието на една голяма рафинерия.


Атанас Тасев, енергиен експерт: При нас едва ли има картел, дотолкова доколкото сравнително малките разлики в цените не може да се използва като косвен критерий за картел, а само като доказателство за равновесие на пазара.

Христо Казанджиев, Български енергиен форум: При наличие на един основен производител на горива, който продава на всички останали търговци и при една небалансирана ценова политика, винаги може да се стигне до злоупотреба с цените.

Много е възможно поради поддържане на една представа за наличие на конкуренция да се осъществява и фиктивен внос на горива и петрол.

Крайно решение на КЗК няма да има скоро, прогнозират от ведомството. Първото раздвижване по казуса ще има до 3 месеца. Дотогава хората ще трябва да плащат колкото им начисляват търговците.

Методи Александров, шофьор: Според мен не е добре. По принцип няма основание спрямо заплати и тем подобни неща и вдигане на всичко друго, не виждам защо.

БНТ: Колко трябва да е реалната цена на горивата?
Според мен 1,50 лева - за бензина и за дизела.

;

Междувременно проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор показват, че се увеличават случаите на заловено некачествено гориво както в бензиностанциите, така и в данъчните складове и ведомствените обекти. От министерството на икономиката обаче отчитат спад на измамите с измервателните уреди по бензиностанциите.

Даниела Везиева, зам.-министър на икономиката: След толкова много и засилен контрол от страна на държавата, намаляха манипулациите в измервателните уреди, което е добре.

В момента има наложени 320 наказателни постановления на обща стойност 1 млн. лева. От началото на годината.

По данни на министерството от общо взетите 362 проби от януари досега, над 8% са с отклонения. Ведомството увери, че ще продължи да извършва проверки и че българите могат да бъдат спокойни за своите автомобили, когато зареждат горива. По отношение на цените, държавата няма обаче механизъм да се намесва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строгите правила за изяви в медиите - в процес на промяна
Строгите правила за изяви в медиите - в процес на промяна
Георги Първанов: Няма пречки в Конституцията за трети мандат
Георги Първанов: Няма пречки в Конституцията за трети мандат