НОВИНИ

Лакът за нокти стана столетник

Лакът за нокти навършва 100 години. От 1916 година, когато се ражда модерният лак, до днес тенденциите при маникюра се променят многократно. В началото имало само безцветен, червен и розов лак. Сега се радваме на най-различни цветове, а според специалистите бумът на гел лака преди около 6 години печели още повече почитатели на красивия маникюр. Сред тях се срещат не само жени, но и мъже.

bnt avatar logo
от Боряна Благоева
14:11, 23.01.2016
5189
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Днес лакът за нокти е толкова популярен, че трудно можем да си предствим съвременната жена без него.Начинът за разкрасяване на женските ръце съществува още от древността. Само представителите на висшата класа в Египет и Китай можели да си го позволят. Сред тях имало и такива с 25-сантиметрови нокти.

Червеното е класика и продължава да властва при маникюра още от преди Христа. Нефертити оцветявала ноктите на ръцете и краката си в рубинено червено, а Клеопатра е предпочитала ръждиво червеното.

Съвременният лак за нокти се появява значително по-късно със създаването на автомобилната боя. Червеният цвят е актуален и през зимата на 2016 година наред с по-тъмните цветове и бледия лак, който се слива с цвета на кожата.

- Най-модните тенденции в момента са стил "стилето" - заострени форми на ноктите в горния край, които са в повечето случаи направени от акрил, гел, за да могат да поддътжат тази дължина и съответно здравина, - показва маникюристката Станислава Атанасова.


;

Любопитно е, че преди няколко години създават лак за нокти, който струва 250 хиляди долара. Това го превръща в най-скъпия лак за нокти в света. Причината за тази невероятна сума е, че съдържа 267-каратови черни диаманти.

През 2014 година студенти в САЩ измислят лак за нокти, които може да предотврати сексуални посегателства над жени. Лакът става по-тъмен, ако разпознае, че в чашата на потенциалната жертва има наличие на упойващи или наркотични вещества.

Напоследък мъжкият маникюр набира популярност. Но не - не си мислете, че представителите на силния пол, които поддържат ноктите си "не са истински мъже". Бизнесмените, банкерите и мъжете, които трябва да изглеждат безупречно, защото работата им го изисква, прибягват до професионална маникюристка.

- Оформяне, почистване на нокътната плочка, вид полиране, - проследява процеса Станислава Атанасова. - Има никои мъже, които държат да си сложат лак с блясък, което лично за мен е малко ме втрещява, но има и такива мъже, но те са истински мъже, държа да подчертая.

И така.... разнообразие от цветове, гел лак, ноктопластика това предствлява лакът днес на своята 100-годишнина. Какви ли ще са тенденциите след още 100 години? Можем само да предполагаме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санирани са 156 сгради в страната с финансиране по ОП Регионално развитие
Санирани са 156 сгради в страната с финансиране по ОП "Регионално развитие"
Банков обир в Бургас
Банков обир в Бургас