НОВИНИ

Лекарите от 5 ДКЦ продължават да работят без заплати

През октомври екип на БНТ, установи, че в 5 ДКЦ лекарите и медицинските служители повече от три месеца работят без да получават възнаграждение за труда си. "Той казва, че заработките ни били ниски. А нашият кабинет винаги е бил най-натовареният и винаги е работил най-много." Тогава директор е бил Д-р Григор Малев. Той обясни, че идвайки през 2013 като директор на лечебното заведение го заварил в тежко финансово състояние. Плащал заплати до началото на лятото на 2016, но след това парите свършили.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
08:35, 17.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Новият управител на лечебното заведение заяви, че първо трябва да се запознае подробно със ситуацията, преди да даде оценка.

Д-р Вихрен Заяков, управител на 5-то ДКЦ: "На мен ми е възложено да търся рационално решение на проблемите, които има. Какви са те тепърва ще видим. Първо ще се запозная със ситуацията. Едно по едно и ще се види къде са дупките."
Моника Чеуз, Дирекция Здравеопазване: "Ние успяхме да помогне дотолкова, доколкото успяхме да извършим голяма проверка на дружеството. Документите са представени за по нататъшни действия, сменихме бившия управител и с встъпването в длъжност д-р Заяков поема управлението. От друга страна по всякакъв начин столична община подпомага лечебните си заведения и сме готови да съдействаме за решаване на проблемите."
Огнян Лютаков, юрист-консулт на агенция здравеопазване: "Д-р Заяков трябва да провери състоянието на търговското дружество, след което да се обърне към дирекция здравеопазване към Столичен общински съвет, където той ще предостави отчета си. След това ще бъдат предприети и мерки от Столична община по програмата предложена от д-р Заяков. В момента всичко е в неговите ръце."

Според счетоводителя на 5-то ДКЦ, финансовото състояние е тежко, но засега "корабът е над водата". Очакват сериозна помощ от Столична община и Столичен общински съвет. По думите му, се стараят с всеки един приход да плащат заплати, а дефицита за заплати е 60 000 лева.

Лекарите там, обаче бяха категорични, че това е минусът само за заплати, но има и за ток, вода, отопление. Въпреки това, те таят надежда, че новото ръководство ще намери решение.

"От октомври не сме получавали заплати, как да вярвам на такова ръководство. Имаме голяма надежда в новия управител. Не са ни леки условията, но търпим и понасяме."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еднаква минимална заплата в целия Европейския съюз – възможно ли е?
Еднаква минимална заплата в целия Европейския съюз – възможно ли е?
Ирландия чества Деня на Свети Патрик
Ирландия чества Деня на Свети Патрик