НОВИНИ

Летен фестивал "180 градуса" в София

Десетки съвременни артисти от страната и чужбина се събират в София, за да разчупят представите ни за изкуство. Фестивалът "180 градуса" преобръща идеята ни за музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства. Организира се за четвърти път и вече е част от културния календар на столицата. Тази вечер фестивалът се открива с изложба на творбите на френския композитор и архитект с гръцки произход Янис Ксенакис.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:36, 22.07.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Музика, закодирана в графики. Архитектурни форми, които излъчват мелодия. Математически модели, пресътворяващи чувствени образи. Изкуството на авангардния композитор Янис Ксенакис е било революционно за времето си - годините след Втората световна война.

Шарлот Макле - цигулар: Лудост, облечена в динамика, с много акценти, които те докосват и разтърсват, истинска лудост. Дава ти усещането за свобода, за вълнение, но всъщност е много трудно за свирене.

Шарлот от Франция разучава мелодията специално за фестивала. Впечатлена е от експерименталния подход към изкуството. Проектът "180 градуса" предизвиква публиката, но едновременно с това хвърля ръкавицата и към артистите.

Шарлот Макле - цигулар: Концепцията ни е артисти от различни краища на света пристигат в София и работят с български артисти и в рамките на два до три дни, понякога и един ден създават нещо на място.

Смесват се жанрове и опит. Идеите намират нови форми, вдъхновението ражда нови послания.

Алексанъдр Хаджиев - артистичен директор на Фестивала "180 градуса": Ще съпоставяме композирана с импровизираната музика, всъщност има ли наистина чисто импровизирана музика, защото всяка една импровизация, базирана на собствени правила по някакъв начин я прави всъщност композирана.

Един от акцентите тази година е участието на диджея Паул Фрик. Той ще закрие фестивала с иновативно и пространствено събитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Концерт на Софийския духов оркестър в Борисовата градина
Концерт на Софийския духов оркестър в Борисовата градина
Катастрофа между моторист и лек автомобил в Шумен
Катастрофа между моторист и лек автомобил в Шумен