НОВИНИ

Леви формации сформираха нова световна организация - Прогресивен алианс

Бъдещето и предизвикателствата пред Европа обсъдиха на форум в Берлин представители на леви партии от целия свят. На форума беше създадена нова световна организация - Прогресивен алианс, който обединява 130 леви формации, а досега съществуваше като мрежа за споделяне на политики. В ръководството на алианса влиза и лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:45, 13.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Обединена Европа, а не Европа на различни скорости - такава е позицията на Партията на европейските социалисти, която премиери и лидери от няколко държави отново потвърдиха след срещата в Берлин.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: "Европа на много скорости рискува да се превърне в Европа на много класи. Накрая ще излезе нещо съвсем различно от тези 5 сценария. Но затова ние социалистите трябва да работим заедно да изработим обща визия за Европа".

Премиерите на Португалия и Швеция заявиха пред БНТ, че не приемат като нова желязна завеса сценария за Европа на различни скорости, който е един от 5-те заложени в Бялага книга на председателя Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Антонио Коща - премиер на Португалия: "Това не е най-доброто решение, но понякога политиците трябва да виждат не само най-добрите, но и възможните решения".
Стефан Льовен - премиер на Швеция: "Ние вече имаме Европа на няколко скорости, някои страни са в еврозоната, други не са, някои са в Шенген, други не. Европейските страни трябва да останат единни и силни заедно".
;

Във форума участва и бившият шеф на Европарламента Мартин Шулц, който германските социалдемократи издигнаха като кандидат за канцлер в битката срещу Ангела Меркел на предстоящите избори през есента.

Мартин Шулц - кандидат за канцлер на Германия: "В Европейския съюз се нуждаем от мнозинство, трябва да печелим избори. Европейският съюз не е Брюксел, не е Еврокомисията или Европарламентът. Той преди всичко е съставен от страните-членки".

Изборите в Германия са едни от ключовите в Европа, които предстоят през годината. Европейските социалисти гледат на тях като на шанс да повлияят върху развитието на процесите на стария континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Иван Иванов от „Нова Република”
Избори 2017: Иван Иванов от „Нова Република”
Ще бъде ли спасен дворът на столичното 139-о училище от построяването на сграда
Ще бъде ли спасен дворът на столичното 139-о училище от построяването на сграда