НОВИНИ

Лидерите на ЕС на среща на върха в Гьотеборг

Лидерите на Европейския съюз заседават днес в шведския град Гьотеборг, където ще приемат така наречения Европейски стълб за социални права. Документът съдържа 20 принципа, които трябва да намалят неравенството между европейските държави, да насърчат справедливостта на пазара на труда и да стимулират икономическия растеж. Вижте повече в прякото включване на нашия пратеник Десислава Апостолова

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:49, 17.11.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Българският премиер Бойко Борисов не успя да дойде тук заради събитията в българския парламент. Не успя да дойде и германският канцлер Ангела Меркел, която пък е заета с продължаващите преговори за съставяне на коалиция.

Срещата се провежда в Швеция, защото Швеция е известна като много социална държава. Премиерът Стефан Льовен още в началото на своя мандат декларира програма, която е свързана със справедливи условия на труд, гарантиране на правата на командированите работници. Всъщност това е един жест към Швеция.

Документът, който лидерите трябва да приемат, тук го нарекоха един вдъхновяващ документ, който няма обвързващ характер, но цели да покаже какво иска да прави Европа в областта на социалните права в следващите години. И както се изразяват от Брюксел - те искат не повече, а по-добра Европа.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер похвали шведския премиер Льовен, че е поканил в Гьотеборг и синдикатите, и съсловните организации

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Сега е време, когато в платната на Европа има вятър - политически ситуацията е стабилна. Създадохме 9 милиона работни места, което не е заслуга само на Еврокомисията. Но ако ги бяхме изгубили, щяха да ни обвинят. До 2019 г. трябва да имаме 13 милиона. Нивата на безработица също вървят надолу, макар, че младите хора без работа са много. Ето защо сега сме избрали и сме готови да обсъдим стълбовете на социалните права. Когато поех поста поставих 10 приоритета пред Европейския парламент и социалните права беше един от тях. Това е цялостна програма, по коятo вече е направено много.

Ако говорим за някакво конкретно измерение на този социален стълб, това е Директивата за командировани работници, която ще засегне и много българи, работещи в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пазарджик цената на яйцата достигна 45 стотинки
В Пазарджик цената на яйцата достигна 45 стотинки
Карлес Пучдемон се изправя пред белгийския съд
Карлес Пучдемон се изправя пред белгийския съд