НОВИНИ

НАТО даде началото на нова инициатива за готовност на силите на Алианса

На необичайно напрегната среща на върха в Лондон лидерите на държавите-членки на НАТО препотвърдиха ангажимента си към член 5-и от Вашингтонския договор, според който въоръжено нападение срещу една или повече държави се разглежда като нападение срещу всички тях. Алиансът даде началото на нова инициатива за повишена готовност на силите в пакта, в която и България участва. Решенията идват на фона на остри спорове между съюзниците - кой колко пари дава за отбрана. От Лондон - специалните ни пратеници Александър Марков и Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
16:00, 04.12.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Един за всички, всички за един - към този основополагащ принцип на член Пети от Вашингтонския договор препотвърдиха ангажимента си днес лидерите на страните-членки.

Това означава - атака срещу един е атака срещу всички. В отговор на критиките на президента Доналд Тръмп - лидерите препотвърдиха ангажимента си да увеличават разходите за отбрана до 2% от БВП.

Въпреки турските заплати, лидерите приеха Плановете за защита на Прибалтийските републики и Полша.

29-те дадоха началото и на Инициативата за готовност на НАТО: в срок от 30 дни Алиансът да може да събере и разположи, в която и да е точка по света 30 боеспособни батальона, 30 ескадрили и 30 военноморски кораба за нуждите на колективната сигурност.

Приповдигнатият тон на генералния секретар Йенс Столтенберт след заседанието на Северноатлантическият съвет, обаче, не изтри горчивината от острите спорове през последните дни между съюзниците.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Всички съюзници днес се съгласиха и препотвърдиха ангажимента си към член 5-и. Това е непоклатим ангажимент. Основната цел на НАТО е да запази мира, не да водим, а да предотвратяваме войни. Докато всички потенциални врагове са убедени, че ние се придържаме към този ангажимент, никой не би ни атакувал.
Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Докато сме заедно, никой не може да ни победи и следователно никой няма да започне война с нас. Този основен принцип е залегнал в член 5-и на Северноатлантическия договор: Ако някой от нас е атакуван, всички ще го отбраняват. Това е мотото: Един за всички, всички за един. Но историята показва, че мирът не може да се счита за даденост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вдигат пенсиите с 6,7% от юли догодина
Вдигат пенсиите с 6,7% от юли догодина
Мащабна операция на Европол срещу прането на пари: Над 200 арестувани
Мащабна операция на Европол срещу прането на пари: Над 200 арестувани