НОВИНИ

Липса на кадри в туризма

Хотелиери от Банско и региона сигнализираха, че все по-трудно успяват да намерят квалифицирани кадри, които да работят както през летния, така и през зимния сезон и да обслужват качествено туристите. Според бранша липсата на добре обучени хора ще доведе до отлив на туристи.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
17:10, 19.08.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Според хотелиери във всички нива на туристическите услуги липсват кадри. Търсят се камериерки, сервитьори, рецепционисти, както и добри мениджъри. Хотелиери разказаха, че хората, които имат квалификация, предпочитат да работят в чужбина, където заплащането е по- високо.

Юлияна Христова, собственик на хотел
„Не са подготвени кадрите, които излизат от училищата в България. И по-скоро младите хора са склонни да заминат с тази диплома за чужбина и да продължат образованието си, а не да останат в България и да започнат практически работа.”

Все повече са собствениците на хотели, които предлагат допълнително обучение на персонала си. Катерина Стойчева започнала преди 6 години работа като рецепционистка в хотел без необходимото образование. Разказва, че след като преминала през няколко обучения, се издигнала в професията си до хотелски мениджър.

Красимира Стойчева
„Това е нещо, което позволява на човек да израства в кариерата, да се развива и ни дава един допълнителен стимул за това, което правим.”

Според хотелиери е необходимо да бъде създадена добра връзка между учебните заведения и бизнеса, където кадрите ще прилагат получените знания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трафикантът, спечелил обществена поръчка за мигранти, остава под домашен арест
Трафикантът, спечелил обществена поръчка за мигранти, остава под домашен арест
​Столичният общински съвет избра Деница Николова за временен кмет на Младост
​Столичният общински съвет избра Деница Николова за временен кмет на ''Младост''