НОВИНИ

Дефицит на важно онкологично лекарство в Пловдив

Едно от най-масово използваните онкологични лекарства - Цисплатин акорд липсва в Пловдив. Препаратът е включен в многобройни терапевтични комбинации. Пациенти се опасяват, че заради дефицита лечението им може да спре. Проблемът е временен, увериха днес от Комплексния онкологичен център в Пловдив.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
20:14, 11.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Въпреки че продуктът е масово използван, засега липсата му се усеща само в Пловдив.В останалите области все още има запаси от лекарството.

Тодор Петров, Център за защита правата в здравеопазването: Дефицитът е само в Пловдив, но за момента. Очакваме, че и на други места ще се получи този дефицит, защото проблемът не е административен. Има производствен проблем и именно заради това има липса на този препарат.

Липсващото лекарство е едно от най-старите на пазара. Същевременно и едно от най-евтините.

Производителят на Цисплатин е уведомил с писмо, че до края на март доставки няма да се правят. От Комплексния онкологочен център в Пловдив увериха, че този препарат успешно се замества с няколко други. Нито един пациент не е оставен без лечение.

Тодор Петров, Център за защита правата в здравеопазването: Действително повод за паника няма, тъй като лекарството много скоро, в рамките на седмици, ще бъде доставено в страната.

Сигналите за липсващи различни онкологични лекарства обаче са чести. Според болните това е стрес за тях, който им вреди допълнително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зачестяват случаите на кражби на винетки
Зачестяват случаите на кражби на винетки
Конференция Децата със специални нужди
Конференция "Децата със специални нужди"