Липсата на средства възпрепятства създаването на нови сортове лимец, а това от своя страна кара родните фермери да купуват сертифицирани семена от чужбина. В момента видове от зърнената култура се внасят главно от Унгария, Германия и Австрия.
Биопроизводителят Петко Ангелов отглежда 300 декара лимец в Източните Родопи. Фермерът работи със собствени семена.
"Нямаме защитен български сорт лимец. Една единствена държава ни изпревари и то на базата на наш сорт, който аз съм го предоставил преди 8 години в Унгария, и си защитиха техен сорт на базата на българския, източнородопски сорт, който е с най-ниски нива на глутен и те много го одобриха", каза той.
Унгарската държава си сътрудничи с фирмите, като ги подпомага финансово за разработването на нови сортове. У нас Селскостопанската академия не е готова да предложи сертифициран вид лимец на българските фермери, затова и се налага те да купуват културата от чужбина.
"В Програмата за развитие на селските райони бяха предвидени средства за научни разработки в тази област, но реално тези конкурси не бяха отворени", разказа тя.
Въпреки това учените полагат усилия в тази насока. В момента агрономи от Садово, Чирпан и София проучват видовете лимец в България и се надяват скоро поне един роден сорт да бъде сертифициран.