НОВИНИ

Липсват средства нови сортове лимец

Липсата на средства възпрепятства създаването на нови сортове лимец, а това от своя страна кара родните фермери да купуват сертифицирани семена от чужбина. В момента видове от зърнената култура се внасят главно от Унгария, Германия и Австрия.

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 29.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Биопроизводителят Петко Ангелов отглежда 300 декара лимец в Източните Родопи. Фермерът работи със собствени семена.

"Нямаме защитен български сорт лимец. Една единствена държава ни изпревари и то на базата на наш сорт, който аз съм го предоставил преди 8 години в Унгария, и си защитиха техен сорт на базата на българския, източнородопски сорт, който е с най-ниски нива на глутен и те много го одобриха", каза той.

Унгарската държава си сътрудничи с фирмите, като ги подпомага финансово за разработването на нови сортове. У нас Селскостопанската академия не е готова да предложи сертифициран вид лимец на българските фермери, затова и се налага те да купуват културата от чужбина.

"В Програмата за развитие на селските райони бяха предвидени средства за научни разработки в тази област, но реално тези конкурси не бяха отворени", разказа тя.

Въпреки това учените полагат усилия в тази насока. В момента агрономи от Садово, Чирпан и София проучват видовете лимец в България и се надяват скоро поне един роден сорт да бъде сертифициран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първото българско издание за история на модата през 20-ти век
Първото българско издание за история на модата през 20-ти век
Продавач на билети в градския спаси живота на пътниците на автобус 99
Продавач на билети в градския спаси живота на пътниците на автобус 99