НОВИНИ

Лондон се отказва от ротационното председателство догодина

Великобритания направи първата си практическа стъпка към излизане от Европейския съюз. Премиерът Тереза Мей информира европрезидента Доналд Туск по телефона, че няма да поеме ротационното председателство на съюза през втората половина на 2017 година, както й се полага. Тази вечер Мей е в Берлин за първа среща с канцлера Ангела Меркел.

лондон отказва ротационното председателство догодина
bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 20.07.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Точно седмица след като смени Дейвид Камерън на "Даунинг стрийт 10" Тереза Мей участва за първи път като премиер-министър в парламентарния контрол в Камарата на общините. Тя информира депутатите, че тази вечер ще се срещне в Берлин с канцлерката Ангела Меркел за първи неформални преговори за Брекзит. А утре ще обсъжда темата в Париж и с френския президент Франсоа Оланд.

Мей демонстрира в парламента изненадващо чувство за хумор. Тя нахока лидера на опозицията Джереми Корбин, срещу когото депутатите лейбъристи се бунтуват. На негов въпрос за експлоатацията на работническата класа тя отговори:

Тереза Мей, премиер-министър на Великобритания: Подозирам, че има много депутати на опозиционните пейки, на които може да им е много позната ситуацията с безскрупулен шеф. Шеф, който не слуша работниците си. Шеф, който иска от работниците си да се трудят двойно. И може би шеф, който мисли само как да удължи собствената си кариера. Напомня ли ви това за някого!

Със смразяващата си интонация Мей шеговито копира стила на Маргарет Тачър в спороветe й с лейбъристите допреди 26 години.

Късно снощи, на среща с държавния секретар на Съединените щати Джон Кери, новият британски външен министър Борис Джонсън отказа да не се извини за обидите, които е отправял в миналото от страниците на вестниците към президента Барак Обама и Хилъри Клинтън.

Борис Джонсън, външен министър на Великобритания: Опасявам се, че се е натрупала толкова богата речникова съкровищница от неща, които съм казал и които по един или друг начин, чрез някаква незнайна алхимия, някак си не са били съобразени, че ще ми отнеме твърде дълго време, ако започна да се извинявам на всички по света, които са били засегнати.

Джонсън наскоро нарече Обама "полукениец", а Клинтън сравни със "садистична медицинска сестра в психиатрична болница". Въпреки това Кери увери, че отношенията между Великобритания и Съединените щати си остават специални.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшива тревога в центъра на Брюксел
Фалшива тревога в центъра на Брюксел
Ранени полицаи и цивилни при сблъсъци в Хайд парк в Лондон
Ранени полицаи и цивилни при сблъсъци в Хайд парк в Лондон