НОВИНИ

Лорита Радева: Нужни са стандарти за горивата за битово отопление

Основните замърсители са транспорт и битово горене, есенно-зимният сезон е периодът, в които се получават превишения на замърсяване на въздуха в София, каза председателят на Комисията по опазване на околната среда Лорита Радева.

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 12.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Освен финните прахови частици се правят опити и то успешни да няма никакви други превишения в София, каза Радева и добави, че се нуждаем се от стандарти за горивата, които се използват за битово отопление.

Лорита Радева, Комисията по опазване на околната: Това е инициатива на Столична община да въведе стандарти по отношение качеството както на въглищата, така и на дървата, които се предлагат на пазара. Не бива да се предлагат мокри дърва, които влошават качеството на въздуха, не трябва и въглищата да са с високо пепелно съдържание.

Друга мярка за София за пресичане на замърсяване на въздуха е превръщане на центъра в пешеходна зона и използване повече на градския транспорт. Като крайна мярка е и преминаването към безплатен градски транспорт.

Пловдив също има подобни показатели като тези в София заради транспорта и битовото отопление.

Елена Найденова, гл. експерт екология и управление на отпадъците - Пловдив: Наблюдава се подобрение на качеството на въздуха в града, но има разбира се още какво да се желае.

Ще има мерки за промяна в битовия сектор, особено горивния, ще има изграждане и хигиена на уличната инфраструктура, ще се поддържат зелени площи и изграждане на нови, добави Найденова.

В Русе пък има почти двойно превишение на фините прахови частици във въздуха, което е притеснително. Основно се наблюдава през отоплителния сезон, каза експерт по измерване на замърсяване на въздуха.

Вижте във видеото още по темата за замърсения въздух.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха награди за учени климатолози във Франция
Раздадоха награди за учени климатолози във Франция
Проф. Кантарджиев: Пик на грипна епидемия се очаква след Нова година
Проф. Кантарджиев: Пик на грипна епидемия се очаква след Нова година