НОВИНИ

Магията на танца върху жарава

В София късно снощи приключи най-големият фестивал на огъня и нестинарството у нас, който се проведе за първи път в столицата.

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:34, 21.05.2017
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Танцът върху жарава за Мая започва на шега, още преди да се омъжи. Облича ризата на нестинарка, която отсъства от спектакъл и без преди това да е стъпвала върху жарава разбира, че това е и нейната магия. И вече 32 години танцува.

Мая Манолова, нестинарка
Няма, няма изгаряния. Има едно уникално усещане, когато танцуваш върху жаравата, че предаваш тази енергия, която я взимаш от самата жар и я предавам и на хората. Това е, за мен това е усещането, че всъщност ние се пречистваме и предаваме една положителна енергия към хората, които гледат.

Мая и за момент не е искала да се откаже от нестинарството и признава, че вярата в Господ и любовта към българския фолклор са важните, за да бъде предадена магията на танца върху жарта.

Мая Манолова, нестинарка
Истината е, че преди да танцувам тази вечер ми беше много лошо. В момента, в който засвири музиката и застанахме пред жаравата ми мина всичко.

Във всекидневието нестинарите са нормални хора, но в мига, в който стъпят върху жаравата, признават че се преобразяват.

Илиян Йорданов, нестинар
Нестинарството при нас е това да приемеш лошата енергия от хората, тази която са натрупали в себе си, волно или неволно, да я грабнеш и да я хвърлиш в огъня, защото за огъня се вярва има пречистваща сила и е символ за ново начало.

Водени само от ритъма на тъпана и гайдата, върху огъня нестинарите напълно изчистват съзнанието си и не мислят за нищо.

Мая Манолова, нестинарка
Един нестинар трябва да е първо може би с много силна психика, да преодолее страха, страха от огъня най-вече да преодолее, да може да направи първата стъпка в жаравата и после да вярва, да вярва. Все пак с икона играем. Това е едно от нещата, които са много важни.
Илиян Йорданов, нестинар
Духовно чист, земен, отворен към проблемите на хората, трябва да бъде човек.

Научно обяснение за ходенето по жарава няма. А нестинарите пазят дълбоко своята тайна и разказват, че за да бъдеш един от тях, трябва да бъдеш избран от огъня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вкусният аромат на мандата
"Вкусният" аромат на мандата
Испанските социалисти си избират днес нов лидер
Испанските социалисти си избират днес нов лидер