НОВИНИ

Максимална глоба за изпълнителя на ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Максимална глоба е наложена на изпълнителя на ремонтните дейности на обновената столична улица "Граф Игнатиев" заради некачествено изпълнение на някои участъци. Ремонтът завърши окончателно, но засега част от дефектите няма да бъдат отстранявани, защото това ще наложи повторно разкопаване.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:46, 29.05.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От общо 40 декара ремонтирана площ, върху 15 от тях са констатирани дефекти.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Изчислените до момента неустойки за качество е в размер на 109 000 лева, които са всъщност максималният размер неустойки по договор.

Отделно от санкцията за качеството, на фирмата-изпълнител са наложени и глоби за повредени дървета и за недобро почистване. Общият размер на санкциите възлиза на 290 000 лв. Гаранцията на улицата е 8 години, през които изпълнителят ще трябва да отстранява дефекти за негова сметка.

Част от дефектите ще бъдат отстранени още сега - например тактилната линия за незрящи на площад "Гарибалди", която свършва в стена.

Други обаче засега остават в този вид. Например, непрецизно фугираните плочки няма да бъдат пренаредени, защото това не се счита опасно за гражданите, а ще наложи затварянето на улицата отново за продължителен етап от време.

;

Такава ще бъде съдбата и на кривите диагонали от гранитни павета, които пресичат улицата.

Даниел Евлогиев, директор на "Транспортна инфраструктура": Хората могат да използват това нещо, но то е просто изкривено под някаква форма и това си е нарушение на качеството и си остава така.

Ремонтът на "Граф Игнатиев" беше съпътстван от дискусии дали е бил необходим, получи критики, шеги, дори му бе посветена песен. Според столичния кмет обновяването на улицата е било наложително.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Само преди година тук не можехме да видим площада от кашоните за банани, от шумния трамвай, който се движеше, арматурите, които стърчаха от линиите.

Емблематичната и вече реставрирана пейка на баща и син Славейкови днес беше върната на мястото си. Очаква се да бъде възстановена и друга емблема на площад "Славейков" - книжният пазар, но с нови, естетични павилиони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божинов класира Левски за Европа
Божинов класира Левски за Европа
Цветан Василев и семейството му са похарчили 78 млн. лв от КТБ за 16 години
Цветан Василев и семейството му са похарчили 78 млн. лв от КТБ за 16 години