НОВИНИ

"Хуауей" се жалва в американски съд

Китайският гигант "Хуауей" се обърна към американските съдилища, за да се противопостави на санкциите на администрацията на Доналд Тръмп. А правителствените медии в Пекин призоваха китайските власти да отвърнат на удара в търговската война - с ограничаване на износа на важни суровини за технологичната индустрия на САЩ.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:47, 29.05.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

"Хуауей" настоява окръжен съд в щата Тексас да се произнесе най-късно в средата на септември по иск за отмяна на федерален закон, забраняващ на американските държавни институции да купуват телекомуникационно оборудване от китайската компания на основание, че тя е заплаха за националната сигурност на Съединените щати. "Хуауей" обвинява политиците във Вашингтон, че искат дая изхвърлят от бизнеса без никакви доказателства, че тя е маша в ръцете на китайското правителство.

Сън Люпин, главен юрисконсулт на "Хуауей": "Това създава опасен прецедент. Днес на мушката са телекомуникациите и "Хуауей", а утре може да дойде ред на вашия бранш, вашата компания, вашите клиенти."
;

Нелоялната, според Пекин, конкуренция от Вашингтон, включваща и вписването на "Хуауей" в черния търговски списък, застрашава над 3 милиарда потребители в 170 държави - клиенти на най-големия доставчик на телекомуникационно мрежово оборудване в света и втори по големина производител на смартфони.

Днес официозът "Женмин жибао" настоя официален Пекин да отвърне на удара с ограничаване на износа за Съединените щати на редкоземни елементи, които се използват за производството на високотехнологични продукти. Китай е глобален лидер в добива им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви мерки ще предприеме Бойко Борисов в ГЕРБ след евроизборите?
Какви мерки ще предприеме Бойко Борисов в ГЕРБ след евроизборите?
Ще поискат отстраняване от длъжност на кмета на Божурище и неговата заместничка
Ще поискат отстраняване от длъжност на кмета на Божурище и неговата заместничка