Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Шефът на КЕВР: Причините за поскъпването на тока и парното са международни

Повишените цени на петрола и на въглеродните емисии са причината за поскъпването на тока и отоплението у нас. Това обяви председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. По думите му, регулаторът е направил всичко възможно за баланс между интересите на потребителите на и енергийните дружества. Що се отнася до идеята за нов начин на изчисление на таксата за сградна инсталация в сметките за парно, тя не беше подкрепена нито от него, нито от омбудсмана и потребителските организации.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:15, 29.05.2019
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Комисията за енергийно и водно регулиране е била принудена да се съобрази с международните котировки на парниковите газове и с поскъпването на нефта при определянето на новите цени на тока и парното от 1 юли.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Комисията за енергийно и водно регулиране положи големи усилия, за да намери онзи баланс, при който да не бъдат финансово застрашени енергийните дружества и в същото време да не се допусне сериозно повишаване на цената както на електроенергията, така и на топлоенергията.

Иванов обясни още, че тепърва ще бъде определена и цената на природния газ, който е основен ресурс за работа на топлофикациите и това също може да доведе до промяна в първоначалните изчисления.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Има готовност комисията своевременно да отрази промяна ако има такава в заявлението на "Булгаргаз", това което беше направено като прогноза показваше едно съвсем малко намаление на тази цена.

Въпреки увеличените цени, състоянието на топлофикациите у нас остава проблемно. Само текущите дългове на столичното парно, което е най-голямото дружество в страната надхвърлят 500 млн. лева.

Валентин Николов, председател на енергийната комисия към парламента: Трябва да се търсят решения, бих казал спешни решения, защото знаем, че БЕХ решава частично проблема на ТС поемайки дълговете, но това нито е правилно, нито е възможно за в бъдеще. Топлофикациите, не само в София, са много необходими, защото те решават голяма част от екологичните проблеми и ако ги няма, там ще се задълбочат.

Тема на дискусия при омбудсмана Мая Манолова стана предложението на министерството на енергетиката, таксата сградна инсталация в сметките за парно да се изчислява по нов начин.

Мая Манолова, омбудсман: Това са козметични промени, направени набързо, направени по принуда заради предстоящото решение на ВАС, което вече окончателно ще отмени формулата за сградна инсталация. Това са предложения за промени, които реално нищо не променят, те са за отбиване на номера.
;

Енергийното ведомство предлага всяка сграда да реши какъв да бъде размера на сградната инсталация като нормативно заложените граници са между 20 и 40% от размера на топлинната енергия, която постъпва в блока.

Според експерти, адвокати и граждански организации, това няма да реши проблема, защото формулата за определяне на таксата остава същата.

Димитър Деков, адвокат: За пореден път не виждаме да се върви към изпълнение на решенията на ВАС.
Иван Иванов, председател на КЕВР: Когато броят на потребителите е много висок, таксата за сградна инсталация намалява, защото се разпределя върху по-голям брой потребители, ако е малък броя, ще бъде висока.

Крайният срок за общественото обсъждане на новата наредба за топлоснабдяването е 18 юни, дотогава всички желаещи могат да отправят становища до министерството на енергетиката.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще поискат отстраняване от длъжност на кмета на Божурище и неговата заместничка
Ще поискат отстраняване от длъжност на кмета на Божурище и неговата заместничка
Вероятната причина за авиоинцидента край Мъглиж е техническа неизправност
Вероятната причина за авиоинцидента край Мъглиж е техническа неизправност