НОВИНИ

​Малка спретната къщурка на Марс

С наближаването на момента, в който човек ще стъпи на Марс, учените се опитват да се подготвят все повече за оцеляване в суровите условия на Червената планета. В Лондон беше показана къща, която би могла да бъде дом на първите обитатели.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
12:31, 12.11.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Планетата, която ни привлича неудържимо от векове. И в същото време ни ужасява. Заради средата, в която оцеляването на човек е близко до невъзможното. Но не и невъзможно.

Както показва този проект, изложен в Кралската астрономическа обсерватория в Гринуич, Лондон.

СТИВЪН ПЕТРАНЕК, журналист и специалист по технологиите: "Да живееш на Марс ще е меко казано предизвикателство. За оцеляването ще е необходимо място като това. Там въздухът не става за дишане. Има силна радиация, от която трябва защита и е твърде студено. "
;

Средната температура на Марс е - 63°, но нощем пада много повече. Атмосферата е съставена основно от въглероден диоксид.

СТИВЪН ПЕТРАНЕК,журналист и специалист по технологиите: "Това е по-скоро център за оцеляване. Ще произвежда кислород, необходим за дишането на хората, както и вода от марсианската атмосфера, която има 100% влажност през нощта чрез много прост дехидратиращ механизъм. Ще има 3D принтер, който ще може да произведе всичко необходимо - от чинии до гаечен ключ, четки за зъби и така нататък."

Големите космически агенции не са готови все още да изпратят хора на Марс. Предизвикателствата са твърде много, сред тях е и оцеляването по време на дългия полет. НАСА планира пилотиран полет до Марс най- рано след 15 години. Но за да бъде възможен дори тогава, подготовката не бива да спира нито за ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хранителни помощи за семейства в Благоевград
Хранителни помощи за семейства в Благоевград
Хотели в банско търсят кадри за новия сезон
Хотели в банско търсят кадри за новия сезон