НОВИНИ

За призванието да бъдеш финансов брокер

Стоковите борси отново преживяха трус след избирането на Тръмп за президент. Какво се случва на финасовия пазар. Забелязва се тенденцията, че през последните години над 80% от търговията се извършва от технически роботи. Специално програмираните компютри успяват да предвидят различните ситуации и за разлика от хората, изкуственият интелект може да наблюдава почти всички пазари едновременно, докато човек може да отговаря максимално за шест. За това какво е да си финансов брокер, как икономиката, политиката и заобикалящият ни свят рефлектират върху това разказват Виктор Дремсизов и оператора Натали Янакиева.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
10:40, 12.11.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Времето е пари. Всяка минута финансовия пазар се променя и бързите решения са важни. Васил Караиванов 15 години работи с ценни книжа и твърди, че това е вълнуващо.

Васил Караиванов, инвестиционен консултант:
Трябва да Ви призная, че наистина си ми беше детска мечта. Някъде, когато бях 10 клас имаше един много готин сериал "Градът на капитала".

И така сериалът се пренася от малкия екран в реалния живот. Но какво точно работи финансовият брокер и какво е работното му време?

Васил Караиванов, инвестиционен консултант: Не е 8 часа денят. Много повече от 8 часа е. Налага се много да се учи и то в реално време. Брокерите само изпълняват поръчки на своите клиенти. Трябва да купят или да продадат финансови инструменти, част от ценни книжа, да сключат конкретни сделки.

Времето тече различно, тук в офиса на Васил. Всяка минута променя ситуацията на световните пазари. Всяка дума на политик или икономическа новина преобръща всичко с главата на долу. Графиките полудяват, образува се финансово земетресение. Такъв трус за търговията с ценни книжа предизвика новината за Брекзит.

Васил Караиванов, инвестиционен консултант: Няколко дни преди референдума за Брекзит имаше един спад на паунда,т.е. доларът поскъпна. След това първоначално се очакваше, че ще бъде отрицателен вота. Предходния ден започна едно изкачване нагоре. Паундът спрямо долара. И като се случи Брекзита и дрън надолу и всъщност тази тенденция продължава.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените щати също предизвика трусове на финансовите пазари:

Васил Караиванов, инвестиционен консултант: При Тръмп имаше един много силен моментален ефект, краткосрочен, наистина в рамките на няколко часа пазарите бяха паднали с около 5 %, като имате предвид, че пазарите падат, нивата им падат нормално с половин до 1 %. Това нещо беше втълпено и натяквано от няколко месеца във финансовата индустрия, че ако Клинтън не бъде избрана за президент, ще има една криза на финансовите пазари. Случи се кризата за 5 % за няколко часа. След като Тръмп беше избран за президент и направи знаменателната реч и пазарите отново започнаха да го обичат валутния курс отиде на нивата от предходните дни.

Успешният финансов брокер притежава търпение, уважение и отдаденост, категоричен е Васил и не се страхува да поеме риск.












Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев по стъпките на Григор Димитров
Адриан Андреев по стъпките на Григор Димитров
Изграждат център за върхови постижения в Пловдив
Изграждат център за върхови постижения в Пловдив