Малките семейни хотели в Югозападна България все по-често залагат на биопроизводството и биоземеделието. Те предлагат на своите посетители не само традиционния отдих, но и храни, произведени на място. С екологични продукти хотелиерите привличат не само гостите от чужбина, но и родните туристи.
На площ от 14 декара, биохотелът за гости край Банско предлага почивка, съчетана с природосъобразен начин на живот. От години собствениците на екокомплекса облагородяват пространството като отглеждат всичко необходимо за трапезата на гостите, които отсядат при тях.
Иван Марков: „Идеята на начинанието е да бъде създаден един ангажирано към природата цикъл на производство на храна, на съхраняване на ресурсите на природата – на вода, въздух, земя, за да може както ние се възползваме от нея, така и тя да не бъде ощетена и да не бъде ощетявана. И да се възползваме максимално от нейните дарове, които дава.“
В парниците и на открито се отглеждат всички сезонни плодове и зеленчуци: домати, краставици, зелена салата, моркови, зеле, картофи, ябълки, круши, ягоди, малини и още много други. Не се използват химикали и пестициди.
Иван Марков: „Искаме да затворим този жизнен цикъл, така че да бъде той естествен и да се случва по законите на природата.“
Стопанството разполага с крави, кози и кокошки, от които се добиват млечни продукти без добавени хормони.
Иван Марков: "Даже тук интересно за туристите, за гостите ни е да видят как по стари технологии и методи се е избивало маслото, как се прави сирене, кашкавал извара и съответно после да имат възможността, това което са участвали, в неговата направа, да го консумират в добри условия и добра компания.“
Според собствениците на екохотела бъдещето на туризма е в умелото съчетаване на качествената почивка със здравословна храна сред природата.