НОВИНИ

Малко са донорите на генетичен материал

Над 50 000 двойки с репродуктивни проблеми се нуждаят от донорски материал за инвитро процедури. Това съобщиха за БНТ от фондация "Майки за донорството". По данни на Агенцията по трансплантации от началото на годината у нас, репродуктивен материал са дарили 115 мъже и почти 600 жени. От донорски банки в чужбина са внесени сперматозоиди от 132-ма мъже и яйцеклетки от 23 жени. Даряването на репродуктивен материал у нас е безвъзмездно.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
09:30, 19.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Повече от пет години Албена се опитва да сбъдне мечтата си да има дете. Прави три инвитро процедури, но губи плода, заради заболяване.

Албена Панева: Като започнахме изследванията и като се установи,че с моя яйцеклетка не може да стане - просто нямах никакви предразсъдъци за донорска яйцеклетка. Решението ми беше мигновено,че трябва да е така.

Още преди да научи за проблемите на Албена съпругът ѝ е бил донор на сперматозоиди. Двамата чакали повече от година за донорска яйцеклетка. Още при първия инвитро опит Албена забременява. Преди месеци проплаква дъщеря ѝ Мария Виктория.

Албена Панева: След Нова година - нова година, нов късмет, като се казали хората - мислим за второ.

Пак по този начин ли?

По този начин, друг начин няма.

Жените под 30 години, които заради заболявания разчитат на донорски яйцеклекти се увеличават, а желаещите да дарят репродуктивен материал у нас са малко.

Виктория Димитрова - фондация "Майки за донорството": В една Европа донорско инвитро се практикува повече от 30 години, а в България едва сега влиза. Предразсъдъците особено в малкия град са страшни.

Въпреки това от 2014 година до момента с донорски инвитро процедури са родени около 1000 бебета. Жените, които искат да дарят яйцеклетки трябва да са родили поне едно дете и да са на възраст под 34 години. При мъжете възрастово ограничение няма.

СХ: д-р Йосиф Димитров - акушер-гинеколог

"Правим изследванията, дарява. Минава един месец, пак дарява.и т.н. Докато при жените е по-сложнои. Ние на жената, която ще дари яйцеклектки ние правим ин-витро процедура. "

Даряването на яйцеклетки отнема около 14 дни, а разходите за траспорт и прписнати работни дни се поемат от болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият Закон за храните скара производителите на бутилирана вода
Новият Закон за храните скара производителите на бутилирана вода
Георги Първанов: Предсрочни избори не са необходими
Георги Първанов: Предсрочни избори не са необходими