НОВИНИ

Маршът на опозицията в Турция е на финалната си права

В шествието, което тръгна от Анкара към Истанбул през юни, се включиха повече от 50 хиляди души. Дългата разходка от Анкара до Истанбул започна като протест срещу 25-годишната присъда на депутата Енис Бербероглу заради изнесена поверителна информация.

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 08.07.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Те крачат в мъгла и студ, при 40-градусова жега. По пътя ги приветстват или негодуват срещу тях. Неизменно са добре охранявани. Те са участниците в марша на опозицията в Турция, воден от лидера на Републиканската народна партия - Кемал Калъчдароглу.

Той предоставил на местен вестник видеозапис, на който се вижда, че турското разузнаване доставя оръжие на ислямските бунтовници в Сирия. Спецслужбите категорично отрекоха. Постепенно обаче маршът се превърна в мащабен израз на недоволство от смазването на неуспешния преврат от 15-и юли миналата година и от управлението на Реджеп Ердоган. Хората могат да говорят свободно, да изрязват мнението си и да не се страхуват - това постигна инициативата, смята Кемал Калъчдароглу.

Кемал Калъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия: "Демокрацията губи сили в Турция. Хиляди бяха уволнени от университетите, има журналисти в затвора. Възможността да си търсиш правата в съда беше отнета на всички онези уволнени и отстранени от работа. Затова е необходимо да търсим справедливост. Има много жертви в това общество и ние се превърнахме в техния глас."

Според участниците уволнението на стотици хиляди военни, университетски преподаватели, научни работници, магистрати и журналисти, е твърде сурова мярка. Властта обаче е категорична, че това е правилният начин за реакция. Турският президент Реджеп Еродган обвини протестиращите, че действат заедно с "терористични групировки", като явно имаше предвид кюрдските милиции и последователите на Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на опита за метеж.

Кемал Калъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия: Нямаше да има нужда от този марш ако имаше демокрация, справедливост, равенство между половете, свобода на словото, ако гражданските обединения можеха свободно да изразяват мнението си. За съжалание нищо от това не е налично.

Маршът завършва на 9-ти юли с Митинг на Справедливостта край затвора, където излежава присъдата си Енис Бербероглу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мосул е освободен от Ислямска държава
Мосул е "освободен" от Ислямска държава
Километрични задръствания на ГКПП Маказа (ВИДЕО)
Километрични задръствания на ГКПП "Маказа" (ВИДЕО)