Мая Манолова подаде оставка като омбудсман, влиза в битката за София

Мая Манолова влезе в надпреварата за кметския пост в София и подаде оставка като омбудсман. Кандидатурата й ще бъде издигната от Инициативен комитет. Какви са мотивите на Манолова да напусне поста на обществен защитник и да се кандидатира за кмет - вижте в прякото включване на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:31, 03.09.2019 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Част от мотивите на Мая Манолова да се оттегли от поста на омбудсман: законодателната власт я неглижирала и умишлено забавяла или спирала внесени от омбудсмана предложения. И още: Столичният общински съвет загърбвал проблемите на столичани. Обещаните реформи в ключови сектори така и не се състояли.

След като подаде оставка Мая Манолова направи равносметка за своите 4 години работа като обществен защитник: институциите първо ѝ се присмивали, после помагали, а накрая пречели.

Мая Манолова определи работата си на омбудсман като пощенска кутия за мъката и несправедливостта на хората. Успехът на едни каузи не може да компенсира неуспеха на други, затова влиза в кметската битка.

Мая Манолова, омбудсман в оставка: Ще бъда граждански кандидат. Ще приема подкрепата на всички граждани на София, независимо от техния цвят и от техните убеждения. Не съм делила гражданите на леви и десни. София не е лява или дясна. София е на столичани. Ще приема подкрепата на всеки един гражданин на София.

Мая Манолова е категорична, че не иска да се прави на герой, смята, че заедно с гражданите трябва да отвоюва София обратно.

Мая Манолова, омбудсман в оставка: Защото всички погледи са насочени към София. Това задължава мен и гражданите на София да стоим с изправени глави, защото промените винаги са тръгвали от тук и пак ще тръгнат промените от тук. Бъдете сигурни. Със страх не се управлява, с лъжа също.

Утре Мая Манолова ще обяви кой ще влезе в инициативния й комитет за изборите.

;

БСП ще реши другата седмица дали да подкрепи Манолова. На 11 септември решението си ще вземе софийската организация, а на 15 - Националният съвет на БСП. Това стана ясно от днешния пленум на БСП.

;

Националният съвет на БСП утвърди 161 кандидати за кметове на предстоящия местен вот. За кметския стол в Бургас и Русе ще се борят досегашните депутати Николай Тишев и Пенчо Милков. В Стара Загора левицата издигат ново име - това на проф. Иван Върляков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
12 загинали и 403 ранени деца при ПТП в страната през лятната ваканция
12 загинали и 403 ранени деца при ПТП в страната през лятната ваканция
КНСБ и прокуратурата готвят Меморандум за сътрудничество
КНСБ и прокуратурата готвят Меморандум за сътрудничество