НОВИНИ

Мая Манолова прогнозира проблем при пенсионирането на миньорите от "Бобов дол"

Омбудсманът Мая Манолова прогнозира проблем при пенсионирането на миньорите, които предстои да бъдат съкратени от мини "Бобов дол". Очаква се при закриването на последния подземен рудник в региона да бъдат освободени около 400 души. Управителят на мините Харалампи Златанов каза, че съкращенията са неизбежни, тъй като се закрива дейността на рудника.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
19:48, 07.06.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Михаил Башев работи в подземния рудник Бобов дол от десет години. Казва, че до този момент никой не ги е уведомил, че ще останат без работа.

Михаил Башев: Работим, но нищо не се знае. Нищо не ни казват. Казали ли са ви нещо за съкращения? Още не. Днеска или утре може да ни кажат. - Къде ще работите? - Не знам. По чужбина и това е. Другаде няма къде.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че една част от миньорите, които сега ще бъдат съкратени са работили реално по 20 години под земята, а сега за да се пенсионират ще трябва да чакат още 15 години.

Мая Манолова, омбудсман: Депутатите през миналата година, в последните дни на мината година промениха закона така че да отнемат правото на миньори, които са съкратени от рудници, които се закриват да се пенсионират след при определени преференциални условия. Ще бъде изключително несправедливо, веднъж ще бъдат лишени от работните си места, втори път, че няма да могат да се пенсионират."

Манолова посочи, че е внесла предложение за промени в кодекса за социално осигуряване, но депутатите още не са ги разгледали. Много от работниците, съкратени преди няколко години, продължават да са без работа. Те настояват за национална политика за развитието на региона.

Вяра Георгиева: "Седим на улицата. Всеки един от миньорите има заем, който не може да си погаси, не може да си изпратят децата на училище. Просто младите няма къде да работят."
Георги Александров, кмет на село Мламолово: "По Германия и Чехия го правят много цивилизовано - затварят, но предварително са отворили някакви работни места, за да може да работят хората. При нас тука се затваря и край ние тука умираме."

От Регионалната служба по заетостта казаха, че ще насочат съкратените работници по програмите за заетост. Според Манолова, експертите ще разгледат всеки един конкретен случай, за да бъде оказана подкрепа за намиране на работа на съкратените миньори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел и Себастиан Курц предложиха реформи в ЕС
Ангела Меркел и Себастиан Курц предложиха реформи в ЕС
Депутатите отложиха гласуването на програмата за модернизация на армията
Депутатите отложиха гласуването на програмата за модернизация на армията