НОВИНИ

Майката, изоставила бебе: Искам си детето обратно

Държавата се активизира да помогне на Мария от село Габра - отчаяната майка, която вчера изостави детето си, а после се обади в полицията, за да си го поиска обратно. От социалното министерство обещаха, че ще съдействат на Мария да си намери работа. Дали обаче бебето ще се върне при самотната майка ще се преценява тепърва. Дотогава детето остава под "адекватна мярка за закрила".

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:02, 31.07.2017
Чете се за: 01:44 мин.
У нас
Мария Иванова, майка на Александър: Съжалявам, просто беше момент на слабост. Искам си детето обратно.

38-годишната Мария Иванова има още едно дете - 13-годишно момиче, което сега живее при баща си. Последните 12 години Мария работела като сервитьорка. 5 дни преди да излезе в отпуск по майчинство, работодателят ѝ, я принуждава да напусне, по взаимно съгласие. Първоначално Мария отказва, но след серия от заплахи се съгласява.

След като ражда второто си дете - Александър, Мария получава еднократна помощ от 600 лева. Освен на тези пари, останалата без работа самотна майка разчита на едва 185 лева месечна помощ от държавата. Преди дни лекарите установяват, че жената е болна от тежка болест. Необходимо е лечение. А за него трябват пари, Мария е неосигурена.

Мария Иванова, майка на Александър: Три пъти влизах в болница изключвам раждането и просто беше такъв момент и си помислих, че може би ще е по-добре без мен детето и съжалявам много, наистина, че го оставих. Искам си го обратно...

Преосмислила постъпката си днес Мария е категорична, че тя и нейната майка ще съумеят да се грижат за малкия Александър.

Лидия Иванова, баба на Александър: Просто си искаме детето и друго нямаме какво да кажем, щото ще кажа нещо къде не трябва.

Тази сутрин представители на ресорните държавни институции посетиха дома на Мария в елипелинското село Габра. Заедно с тях видяхме, че семейната едноетажна къща е бедна, а условията на живот трябва да се подобрят. Видяхме обаче, че макар със скромни средствата, семейството е намерило начин да започне ремонт в една от стаите, където иска да гледа бебето.

Емил Тодоров, директор "Закрила на детето" в АСП: Тя желае да продължи да полага грижи за детето си. Подала е съответното заявление, с което иска да протече процедурата, свързана с реинтеграцията на детето. Освен това, сама тя ще бъда насочена към социална услуга за да бъде извършена оценка на родителският ѝ капацитет.

Мария беше насочен към фондация "За нашите деца", която вече 20 години подпомага подобни рискови семейства, както и вече изоставени деца.

Вяра Панайотова, социален работник към фондация "За нашите деца": Често тези хора се страхуват и са притеснени, когато никой около тях не ги подкрепя, те не знаят към кого да се обърнат. хубаво тези хора да знаят, че трябва да се обърнат към дирекциите за социално подпомагане, към центровете да подкрепа, като нашия - "Св. София", където те биха получили подкрепа, която им необходима, не е нужно да се стига чак до тук. Но всеки си има собствена история и нямаме право да ги съдим.

За да бъде оценен родителският капацитет на Мария, с нея ще работят социален работник и психолог, оценката на експертите ще бъде водеща, когато от дирекцията за социално подпомагане в лицето на отдела за закрила на детето, преценяват дали малкият Александър да се върне при майка си. За сега той остава за наблюдение в специализираната болница за деца в София. Едва когато бъде изписан от там ще се търси къде да бъде настанено детето - при член на семейството, приемен родител или при неговата майка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пострадалият турист в Пирин е в стабилно състояние
Пострадалият турист в Пирин е в стабилно състояние
Едва 22 стотинки от всеки изработен лев отиват за заплати, според КНСБ
Едва 22 стотинки от всеки изработен лев отиват за заплати, според КНСБ