НОВИНИ

Едва 22 стотинки от всеки изработен лев отиват за заплати, според КНСБ

Едва 22 стотинки от всеки изработен лев отиват за заплати, сочи изследване на КНСБ. Резултатът - 15 млрд. чиста печалба за бизнеса за миналата година. Работодателите правят друга сметка - половината от всеки лев е за заплати. И докато синдикати и работодатели спорят, Евростат отрежда второ място на страната ни по разходи за заплати спрямо произведеното от икономиката.

Николай Минков
от Николай Минков
20:01, 31.07.2017
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

5 са областите у нас, в които през последните 15 години се наблюдава повишаване на заплащането. Стара Загора и Пловдив са градовете с най-високо застъпена IT индустрия, в която възнагражденията са в пъти над средните за страната. Пример - средната заплата за начинаещ програмист се движи около 1800 - 2000 лева. За Русе и Варна обяснението е, че са големи логистични и пристанищни центрове. София не фигурира, тъй като това е градът с трайна тенденция на най-високо заплащане у нас.

Областите, в които се наблюдава обръщане на тенденцията през последните 15 години, са Видин, Силистра, Търговище, Шумен и Кърджали. Там заради замиране на основни структуроопределящи производства като химическата промишленост, текстилната и военната индустрия, селското стопанство има драстично свиване на икономиката, а оттам и на заплатите.

Истината е, че винаги очакванията ни към заплатата са тя да расте. И докато за едни доходите все пак от време на време се повишават, то за други парите си остават едни и същи години наред.

Дълги години без увеличение на заплатите и въпреки това до болка, предани на работодателя си. Стотици българи участват в този филм с една голяма надежда - един ден някой да оцени труда им и да вдигне рязко заплатите им.

Маргарита, работник в кухня: За тези три години, изобщо не ми е увеличена заплатата, просто може би много е слаба като клиенти, имаме много заведения в Благоевград, и може би се дължи на това, че оборотът ни е много нисък и в момента на тоя етап не може.

Служителите на реда периодично недоволстват от ниските заплати и настояват трудът им да бъде по-добре платен.

Иван Иванов, инспектор в Гранична полиция: Рискуваме нашия живот, живота и здравето на нашите семейства за средства, които са просто незначителни.

Пословични с финансовите проблеми и с неизплатените заплати в последните години станаха шивачките. Жените масово се сблъскват с некоректни, предимно чуждестранни работодатели, които не само, че не вдигат заплатите, но и много често забравят въобще да ги плащат

Елизабет Димитрова, съкратена шивачка: Когато за последен път тя се е срещнала с него и му е казала кога ще ми върнеш парите, той се върнал и казал - ще ми вземеш опинците. Ще те скъса от работа, като лимон ще те изтиска и в даден момент, когато не си годен, ще те изхвърли.

Евростат отчита, че делът на възнагражденията в България е малко над 41% от БВП, а средно за Европа той е около 47%. Според икономистите у нас се наблюдава ръст на заплатите, на фона на повишаване на производителността. От КНСБ твърдят обаче, че при това положение няма никаква логика, само 22 стотинки да се отделят от всеки лев за заплати.

Лъчезар Богданов, икономист: Ако видите какво се случва в голяма част от динамично развиващите се области в момента, заплатите растат. За последното тримесечие, за което имаме данни, имаме най-бърз ръст от началото на 2008 г. данните показват, че в България има изпреварващо нарастване на дела на това, което се произвежда, което отива за заплати. И второ, ако видите само данните на Евростат за разходите на труд, ще видите, че България е на второ място по нарастване на разходите за труд през последните 24 месеца към първото тримесечие на тази година.
Любослав Костов - КНСБ: Евростат казва, че годишният разход за заплата е едва 21% от средно европейския, а самата производителност е 44%. Става въпрос за два пъти разлика. Не открихме никаква значима връзка между производителността и работните заплати. Следователно самата работна заплата расте, да, с по-големи темпове от производителността на труда, погледнато графично, но тя не зависи от това, което произвежда работника Тя зависи от други фактори, които резултират в нея, като безработицата, като емиграцията, като отрицателния демографски признак и т.н".

В заключение, докато тези косвени фактори, влияещи на заплатите не се подобрят, нямаме основание да очакваме повишаване на благосъстоянието на българите.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката, изоставила бебе: Искам си детето обратно
Майката, изоставила бебе: Искам си детето обратно
Художникът Христо Йотов представя своя изложба във Варна
Художникът Христо Йотов представя своя изложба във Варна