НОВИНИ

Мечта за Европа

Преди 11 години, когато България подписа договора за присъединяване към ЕС, репортерът Елена Чимева засне жителите от санданското село Джигурово и техните надежди, че животът им ще се промени към по-добро. Тогава темата за присъединяването ни беше най-коментирана от Джигуровския парламент, а така мъжете от селото наричат ежедневните си сбирки под вековното яворово дърво ,което се извисява в центъра на населеното място. Сега Елена Чимева се върна в Джигурово, за да провери какво е останало от европейските надежди на хората.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
11:27, 14.05.2016
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

11 години по-късно, сега отново сме пред Джигуровския парламент. Сесиите на депутатите му продължават да се провеждат при това по два пъти в деня-сутрин и вечер. Темите на местните политици отново са за живота и политиката. Задължително следят новините и ги обсъждат разгорещено на заседанията под яворовото дърво . Години по-късно ги намираме в намален състав. Казват, че повечето от бившите селски политици заминали на раздумка с Господ. За надеждите, които имаха, че животът ще е по-добър за бедните, като станем част от Европата казват, че вече ги няма .

Димитър Бъзов
„През тия 11 години развали се тръбната мрежа за поливка полето запустя няма от къде вода да се полива водата, която идваше тука нали сега отива за Гърция реката си тече спокойно съсипаха се всички напоителни системи тия , които беха и затова полето пустее това се е променило най-много. ”ЕС не ни носи нищо на нас внасяме си необходимата такса там от 3 милиарда и половина ,а какво ползваме нищо не ползваме. Ето вчера почнаха да кърпят дупките тука пътищата дето се вика са разбити, а си плащаме пътен данък".
Димитър Малинов
„Стана, по това време закриха училището ,закриха здравната служба сега благодарение на доктора идва на всеко нечетно число”

Промяна за местните политици има в управлението на парламента. Освен мъже приели и една жена.
Любка Спирова е родена тук, работила близо 40 години като тъкачка в София, но заради пенсията от 200 лева се принудила да се върне на село .

Любка Спирова
„Европейски сме да взимаш такава малка пенсия и да не можеш да живееш като хората, да отидеш някъде като културно развлечение нищо абсолютно нищо, така е.

Хората тук се надяваха като станат европейци да могат да отглеждат памук, фъстъци и други култури, защото народът е трудолюбив. Младите, обаче взели, че избягали в чужбина, а нивите останали да пустеят.

Атанас Филипов
„То, ако е хубаво тука тука ще си седят да си има работа да се даде, а не затвориха заводи що беха 4-5 завода в града и други помещения фабрики това онова и всичко сринаха затвориха".
Димитър Бързов
„Робуват по Гърция там работят тютюн, там работят земеделие, маслините им берат и така нататък младото поколение всичко се пренася там за временна работа да гледа стари бабички да им бършат там дет се вика и т.н . Е това са новостите”.

В Джигуровския парламент казват още ,че на който му се работи ще има и пари ,който мързелува и Европа не помага.

Илия Талавичев
„Показвам една фланелка, която е изпотена тя е мокра тя е чисто мокра значи българина, ако трябва да се оправи трябва дрехите сутрин да му са ето такива, не да си слагат парфюмчета и да си правят мъжете си правят вече нокти епилация си правят, а да ходят на полето и да взимат мотиките и копачите и да възстановяват на дедите си и на бащите си нивите. Аз съм ги възстановил нивите сложил съм ограда вкарал съм пари и в момента си работя и толкова ми е спокойно и работата ми спори и есента имаме хубави продукция”.

Тук преди 11 години си пожелаха да няма убийства и кражби .

Димитър Бързов
„В България вижда се как се краде и от пътищата и от данъци ето постоянно дават тук се краде там се краде значи народната пара вместо да отиде при народа тя отива на отделни личности в джобовете и станаха милионери или милиардери вече и т.н”
Илия Талавичев
„Виждам как е в Гърция как живеят хората народа е богат държавата бедна при нас е съвсем друго три пера изкараха в държавата ДАИ и за децата които се лекуват кражба голяма не може да ми обяснява той, че в държавно учреждение ще имаш частен сейф тия часовници са по 30 хиляди лева, ние не сме толкова глупави”.

Не е само лошо откакто сме в Европа, казва мъж седнал в единия край на заседателната зала под дървото и добавя , че границите са отворени и хората могат да пътуват и работят извън страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив
Започва дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив
Обама се срещна с лидерите на скандинавските държави
Обама се срещна с лидерите на скандинавските държави