НОВИНИ

Мегаспектакълът "Осмото чудо" се събира за четвърти път

За четвърти път мегаспектакълът "Осмото чудо" на ансамбъл "Българе" ще събере на едно място истински родолюбци в зала 1 на НДК. Тази година ансамбълът навършва 15 години. Освен че подкрепя, ансамбълът и създава каузи - като световното танцово шоу със съвместна работа между България, Русия, Турция, Румъния и Гърция. Какво сплотява ансамбъл "Българе" и възражда ли се българският фолклор, провериха Цанка Николова и операторът Богомил Големанов.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:50, 22.10.2017
Чете се за: 01:29 мин.
Още

Пътуване в света на неравноделните размери на българския фолклор, съчетано с интересен филм. Така с едно изречение може да се опише спектакълът "Осмото чудо". Смисълът, който се крие зад него обаче, е много по-дълбок.

Христо Димитров, режисьор и директор на ансамбъл "Българе" : Така както ядем суши нали японска храна и тренираме бойни изкуства от китай и медитираме с индийски практики. Това нещо трябва да стане и с българския танц. Хората да го танцуват. Нашите неравноделни ритми.
Христо Димитров, режисьор и директор на ансамбъл "Българе" :За разлика от писателите, които пишат тяхната книга и тя тръгва из целия свят, ние трябва всеки път да си пишем нашата книга, т.е. всеки път трябва да изиграем това нещо, което сме създали и то не по-лошо от предния път. Трябва да поддържаме качеството. Това е много трудоемко.

Емоциите на танцьорите в четвъртия спектакъл "Осмото чудо" не се различават ни най-малкото от настроението в първата премиера на ансамбъла през 2003г. - "Това е България".

Верка Божкова, балет-майстор на ансамбъл "Българе: Една емоция, която извира от душата и от сърцето и всеки един ден, всеки еидн наш концерт е неповторим. Тази емоция не може да се повтори, тя е различна, но всеки път е носеща наслада.

Наслада за танцьорите е всяка минута, в която са заедно. Ансамбъл "Българе" е пример за слотено и щастливо семейство, което възпитава любовта към фолклора вече 15 години.

Христо Димитров, режисьор и директор на ансамбъл "Българе" :15 години са това, че ние сме в една марка. Българи, когато кажеш вече ти знаеш, че това е един фолклорен ансамбъл, който е едва ли не визитна картичка на България, без да имаме претенции, че сме единствени в това отношение разбира се.
Верка Божкова, балет-майстор на ансамбъл "Българе"- Ние сме като едно семейство, изживяваме всеки един момент и хубав и лош заедно.
Христо Димитров, режисьор и директор на ансамбъл "Българе" : Всички хора тук идват с едно усещане за мисия. Те не идват с усещане, че идват на работа. Да гледат да свърши работното време и да си тръгне. Те идват, за да могат да представят по най-добрия начин това на сцената и то да повлияе на публиката по такъв начин, че да ги промени.

"Осмото чудо" - двучасов спектакъл, изпълнен с усмивки, сълзи, трепет, възхищение и надежда. Българските ритми и танци пазят жив духа ни, а фолклорното ни богатство с право може да се нарече "Осмото чудо" на света. Хората, които носят българския народен танц в сърцето си, крепят българското съзнание. Те държат в ръцете си последната искрица неугасваща любов към родното и по този начин разпалват огъня в душата на всеки, който ги гледа и слуша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: По-важно е увеличението на заплати да бъде трайно
Валентин Радев: По-важно е увеличението на заплати да бъде трайно
Не/възможното осиновяване
Не/възможното осиновяване