НОВИНИ

Меглена Кунева: Българското обществено мнение е много проевропейско

Когато България влизаше в ЕС, когато трябваше да бъде ратифициран нашият договор, имаше две събития, които изключително много ме напрегнаха, след години преговори - двата референдума във Франция и Холандия, които казаха "не" на договора, който държеше европейските страни заедно. Ако България не беше приключила преговорите и не бяхме представили нашия договор, според мен нашето влизане щеше да се отложи вероятно с десет години, както стана с Хърватска. Това каза в Кюстендил вицепремиерът Меглена Кунева, по повод решението на референдума във Великобритания за излизане от ЕС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:06, 25.06.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Кунева посочи, че това, което я радва от страна на българското обществено мнение е, че е много силно проевропейско.

"Резултатите от този референдум са няколко - първо желанието на една страна да напусне ЕС, минало през референдум, второ обаче - много силното разделение на нацията вътре", каза още Кунева.

Тя посочи, че никой от европейските политици не желае да чака три месеца, както предложи британския премиер в оставка Дейвид Камерън. "Ако си вътре - си вътре, ако си извън - си извън съюза. Средно положение няма. Идеята, че ще се изчакат още три месеца, докато се състави кабинет при друг министър-председател и докато започнат процедурите в парламента, ЕС ще бъде в нещо като черна дупка. Ние не можем да изчезнем в нея, изчаквайки какво ще реши Великобритания", каза още Кунева.

Нещата относно учителските заплати ще бъдат така, както сме записали в колективния трудов договор, каза още Кунева. Тя допълни, че ще се работи за увеличението им.

Тя посочи, че едва ли 10 процента увеличение ще бъде нещото, което най-много ще може да ги зарадва, но заедно с възможностите за квалификация, за допълнително заплащан труд, това ще даде друга картина на професията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британската преса е разделена като самата страна след Брекзита
Британската преса е разделена като самата страна след Брекзита
В Словакия започват подписка за референдум за излизане от ЕС
В Словакия започват подписка за референдум за излизане от ЕС