НОВИНИ

Търг на конфискувани бижута в Мексико, с парите ще строят пътища

В Мексико властите организираха търг на бижута и ценни вещи, иззети от криминално проявени лица. Любопитното е, че със събраните средства ще се строят нови пътища. Инициативата е част за програма за по-голяма прозрачност в управлението.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:43, 29.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Гривна с крокодилски глави и инкрустирани 1 331 диаманта. Висулка с формата на куршум, украсена с черни скъпоценни камъни, скъпи часовници - част от колекцията на наркобосове и хора, извършили данъчни злоупотреби в Мексико, но вече попаднали под прицела на властта. Правителството на страната организира търг на ценните вещи.

Рикардо Родригес Варгас, директор на института "Да върнем откраднатото на народа": Около 10 хиляди души дойдоха да разгледат бижутата. Предлагаме около 2 000 броя. А със събраните пари ще се възстановят пътища в проблемни и изоставени общности в щата Мичоакан.

Инициативата е част от програма за по-голяма прозрачност. Търгът е организиран от новосъздадения институт "Да върнем откраднатото на народа", а целта е да се съберат около един милион долара. Разпродажбата мина при огромен интерес.

Сузана Санчес, купувач: Това е само върхът на айсберга - кой знае още какви неща се крият там. Впечатляващо е. Тук сме от любопитство - обикновените граждани нямаме и не носим такива бижута.
Хорхе Камачо, купувач: Някои бяха много добри, но за други цената много се вдигна - доста над възможностите ми, но като цяло цените са добри.

Не е ясно дали набелязаната сума е събрана, но властите обещават това да не е последният подобен търг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
45 градуса в Торонто
45 градуса в Торонто
Изненадваща смяна на върха на американското разузнаване
Изненадваща смяна на върха на американското разузнаване