НОВИНИ

Въвеждат 20-километрова санитарна зона за 62 свинеферми у нас

Епизоотичната комисия към МС въвежда нови мерки за ограничаване на заразата с африканска чума по свинете. Ще бъде обособена 20-километрова санитарна зона около 62 свинекомплекса у нас. В тези зони не трябва да се отглеждат прасета тип "заден двор". Кланиците ще работят при постоянно присъствие на ветеринари и военна полиция, за да не се допусне нерегламентирано клане на животни.

bnt avatar logo
от БНТ
16:25, 29.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Най-новият случай на африканска чума е регистриран във Видин при домашно прасе в ромския квартал в града. Това е първото огнище на болестта в тази област. В 3-километровата предпазна зона около него се намира свинеферма, в която се отглеждат 4 000 прасета. Престои хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства в рисковите квартали на Видин и село Новоселци.

В момента у нас има 65 свинекомплекса, в три от които в Русенско вече беше открита африканска чума. За останалите 62 комплекса, включително и тези в Южна България, от днес се определят 20-километрови санитарни зони.

Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите: В тези 20 километрови санитарни зони не трябва да има т. нар. "заден двор". В тази зона не трябва да се отглеждат домашни свине без да са предприети нужните мерки за биосигурност. Това ще се изпълнява незабавно чрез областните епизоотични комисии.

На практика това означава, че всички стопани в 20 километровата зона трябва да заколят прасетата в домашното си стопанство. От Агенцията по храните призоваха хората да направят това възможно най - бързо. Ако откажат, след това в стопанството влизат ветеринарите.

След днешния епизоотичен съвет вицепремиерът Томислав Дончев призова стопаните и кметовете по места за съдействие в борбата с африканската чума.

Томислав Дончев, вицепремиер: Нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората. Ние имаме проблем с адекватно съдействие и съпричастност от страна на гражданите.

Според Дончев, най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, е прасетата в задния двор след заколване да претърпят термична обработка. Съхраняването във фризера не решава проблема, тъй като след изваждането на месото, дори и след месеци, заразата може да пламне отново.

До момента у нас 3 големи индустриални ферми са поразени от заболяването. Регистрирани са 22 огнища на заразена домашна свиня, 20 са случаите при диви прасета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 1000 евакуирани заради наводненията в Иркутска област
Над 1000 евакуирани заради наводненията в Иркутска област
Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха група за трафик на мигранти
Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха група за трафик на мигранти