НОВИНИ

Положителна е пробата за африканска чума и във Видин

Остава тревожна обстановката в страната заради разпространението на Африканската чума по свинете. Положителна е пробата за африканска чума и във Видин, където почина домашно прасе в ромския квартал "Нов път". Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. В 3-километровата зона се намира свинеферма, в която се отглеждат 4 хиляди прасета. В министерския съвет заседаваше епизоотичния съвет към правителството.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:12, 29.07.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Повече от два часа продължи епизоотичният съвет. В него участваха вицепремиерът Томислав Дончев, земеделският министър Десислава Танева, вътрешният министър Младен Маринов, председателят на Агенцията за безопаност на храните.

Бяха начертани нови допълнителни мерки за борба с африканската чума по свинете.

До момента има три регистрирани огнища в големи ферми, 25 огнища в домашни ферми и 20 починали от африканска чума диви прасета. Първата мярка е пълна мобилизация на всички кланици у нас. Общо те са 110, от тях 67 са само за клане на прасета. Ветеринари и полиция стриктно ще наблюдават работата им.

;
Десислава Танева - министър на земеделието: В България има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на мерките за биосигурност, от тези свинекомплекси в 3 от тях бе установена африканска чума, за всички останали, включително и тези в Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона от областните епизоотични комисии. В тези 20 километрови санитарни зони не трябва да има заден двор, не следва и не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.
Томислав Дончев - вицепремиер: Нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората. Ние имаме проблем с адекватно съдействие и съпричастност от страна на гражданите.
;

Десислава Танева отрече информацията, че в свинекомплекса в село Голямо Враново има съпротива срещу работата на ветеринарите. Напротив, каза тя, те получават пълно съдействие.

Томислав Дончев призова за съдействие от страна на хората и кметовете. Той каза, че месото от прасетата, които са заколени, трябва да бъдат подложени на термична обработка над 80 градуса - над тази температура вирусът се унищожава. Ако то бъде замразено, след размразяването му вирусът може да продължи да действа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбита е престъпна група за трафик на мигранти и експлоатация на жени
Разбита е престъпна група за трафик на мигранти и експлоатация на жени
Продължава евтаназирането на прасета в русенските свинеферми
Продължава евтаназирането на прасета в русенските свинеферми