Росен Бъчваров: Пропуските в защитата на НАП са отстранени

Пропуските в защитата на НАП са отстранени, заяви в сутрешния блок на БНТ комуникационният директор на приходната агенция Росен Бъчваров. От съображения за сигурност временно е ограничен достъпа до 4 електронни услуги, сред които списъка на длъжниците с над 5 хил. лв.

Николай Минков
от Николай Минков
11:37, 29.07.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Временно е блокиран достъпа до списъците на длъжниците със суми над 5 хил. лв. към фиска, и този на хората, които не са открити на адресите, за да им се връчат изпълнителните листове.

Росен Бъчваров- комуникационен директор на НАП: Сега сме значително по-защитени по причина, че колегите от специализираните служби, които се занимават с това и с компютърната сигурност, направихме цялостен преглед на уязвимостите. Там където има уязвимости, сме ги отстранили или сме ограничили достъпа до електронните услуги.

Все още не работи и услугата за регистриране на SIM карти от производителите на фискални устройства чрез интернет и тази за възстановяване на ДДС на данъчно задължени лица в ЕС.

Росен Бъчваров увери, че никой не в НАП не бяга от отговорност.

Росен Бъчваров - комуникационен директор на НАП: Разговорът за отговорността със сигурност ще се състои и то съвсем скоро ще се състои. От там нататък процесът за установяване качествена ли е била защитата на личните данни, има ли необходимите технически и организационни и т.н. мерки, нещо което Комисия за защита на личните данни изследва, те са в НАП от миналата седмица и се занимават именно с това.

Бъчваров поясни, че в момента се сравняват 70 милиона записи в НАП с изтеклата информация, за да се провери дали има манипулация или подмяна на данъчни и осигурителни данни вследствие на хакерската атака.

Росен Бъчваров - комуникационен директор на НАП: Реалната услуга, която ние ще предоставим, отговор на въпроса - ако "да", какво е било разкрито, да се каже какво точно е то - дали е данъчна декларация, име, ЕГН, адрес, телефонен номер и други подобни, ще бъде достъпна в следващите няколко седмици.

Той отново увери, че заплаха за имуществото и банковите сметки на гражданите няма. Не се налага смяна на личните карти, но препоръча да сменим паролите на електронните си пощи и персоналния идентификационен код към НАП.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
4 милиона лева за укрепване на пътя към Рилския манастир
4 милиона лева за укрепване на пътя към Рилския манастир
Премиерът се срещна с президента на Международната федерация по борба
Премиерът се срещна с президента на Международната федерация по борба