Иван Гешев остава единствената кандидатура на ВСС за главен прокурор

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор. На четвъртото поред и последно заседание на Висшия съдебен съвет за издигане на кандидатури - нова не беше предложена.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:15, 29.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Правосъдният министър спази традицията да не издига кандидат за поста. Гешев беше издигнат за кандидат за поста на обвинител номер 1 преди седмица от всички 11 членове на прокурорската колегия на съвета.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Кандидатурата, която беше издигната от всички членове на прокурорската колегия, отразява волята на съсловието. Т.е. в този смисъл тя представлява и проявление на магистратското самоуправление, за да не казвам съдийското - тук иде реч прокурорското самоуправление. Така, че тя следва да бъде зачетена и като такава.
Иван Гешев, заместник-главен прокурор: Ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Говоря за господин Велчев. Явно съм подкрепен от цялата професионална общност. Това е огромно доверие. Нито бягам от битки, нито бягам от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията. Важно е да казваш истината. Трябва да правиш каквото трябва, да става каквото ще.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България Ер: Не се очакват нови закъснения, забавянията ще бъдат компенсирани
"България Ер": Не се очакват нови закъснения, забавянията ще бъдат компенсирани
Димитър Петров е новият ръководител на Специализираната прокуратура
Димитър Петров е новият ръководител на Специализираната прокуратура