НОВИНИ

Менда Стоянова: Очакваме ръст на БВП с четири процента през следващата година

Очаква се 100 млрд. БВП тази година и около 105 млрд. през следващата. Това каза в "Денят започва" председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. В студиото на БНТ тя опроверга твърденията, които се появиха, че правителството ще харчи без контрол няколко млрд. до края на годината и каза, че в рамките на три месеца ще бъдат похарчени доста повече разходи, отколкото до момента са харчени.

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 01.11.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Менда Стоянова заяви, че към момента изпълнението на разходите спрямо бюджета е към 72%, а на приходите е 85.5%. Разходите, които остават да се изпълнят, са около 28%. За три месеца съвсем нормално тези пари могат да бъдат похарчени в рамките на планирания по бюджета разход.", бяха думите ѝ.

Менда Стоянова, председател по Комисия по бюджет и финанси, депутат от ПГ ГЕРБ: Прогнозата на Министерството на финансите е бюджетът да завърши балансирано около нулата. Беше планиран дефицит 1 ,4 млрд, но с увеличението приходите, той ще бъде нулиран. Голямата част от разходите ще бъдат направени през последното тримесечие, когато обикновено се разплащат инвестиционните проекти и се отчитат етапи. Всички тези разходи са предвидени в бюджета. Който успее, ще ги направи, кой не, ще икономиса нещо,което ще намали дефицита. В никакъв случай не може да говорим за раздаване на пари. В никакъв случай правителството не може да вземе решение да увеличава разходите просто така, а не за сметка на едно перо за друго.

По темата за ръста на БВП тя каза , че сме доста над средното в европейските държави "Ако искаме България да настига по доходите европейските държави, ръстът в икономиката трябва да идва от сектори, които носят висока добавена стойност, които са обвързани с износа, новите технологии и продукти, които имат добра международна пазарна цена. Няма как нискоефективни производства да генерират доходи на хората, които работят там.", заяви депутатът от ГЕРБ.

Относно ефекта след повишаване на разходи в отбрана,здравеопазване и сигурност тя каза, че в обществото има консенсус, че здравеопазването е приоритет, от който зависи бъдещето. "Образованието и обхващането на всички деца и получаването на базово образование с допълнителни квалификации е задължително.

В студиото на БНТ председателят на бюджетната комисия изрази мнение, че е голяма ролята на Министерство на образованието, с което да гарантира повишаване качеството на образованието и изрази мнение, че тестове са направили нашите деца да не могат да се изразяват и да не мислят. Менда Стоянова допълни още, че трябва да има структурна реформа в начина, по който се предоставят социалните плащания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от пострадалите при наводнението в Бургаско е починал в болницата
Един от пострадалите при наводнението в Бургаско е починал в болницата
Шиндзо Абе отново стана премиер на Япония
Шиндзо Абе отново стана премиер на Япония