Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мерки във Варненско заради разпространението на африканска чума по свинете

Забрана за търговия и транспортиране на прасета се въвежда във Варненска област. Ограничението не се отнася за свинекомплексите в района. Мерките се налагат заради откритото в землището на Девня диво прасе, умряло от африканска чума. Според Областната епизоотична комисия, която заседава днес извънредно, засега не се налага унищожаване на животните в личните стопанства.

от Даниела Цекова
17:25, 14.02.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Особено строги ще бъдат мерките към двата големи свинекомплекса в района. Там се въвежда допълнително изследване за африканска чума на всеки 15 дни.

Янко Иванов - зам.-министър на земеделието, храните и горите: Ще предвидим като авариен план, ако се наложи, и ако влезе чумата, да видим къде ще става загробването на прасетата.

Наско Манасиев е собственик на свинекомплекс в района, вече е въвел строги хигиенни мерки за работниците си.

Наско Манасиев: Всеки работник се дезинфекцира, облича се с нови дрехи, работи само с тях вътре. Камионите се дезинфекцират със специална установка.
;

Д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните заяви, че среди дивите прасета в региона по всяка вероятност има и други заразени с африканска чума. Той призова хората да изколят домашните свине.

д-р Георги Чобанов - БАБХ: Ние приканваме стопаните да не отглеждат прасета, защото 1-2 години ще са рискови. Инфекцията е тук, въпросът е дали ще предотвратим внасянето на инфекцията в задните дворове от дивата природа.

Кметовете на населените места в района трябва да установят броя на прасетата, отглеждани в личните стопанства и да предупредят хората, че ако животните не са регистрирани, няма да получат обезщетение в случай, че заразата стигне до тях. Ловците също са инструктирани да сигнализират компетентните органи, ако установят болно от африканска чума животно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Откриха най-голямото туристическо изложение Ваканция и СПА Експо
Откриха най-голямото туристическо изложение "Ваканция и СПА Експо"
Траур в Македония: 14 души загинаха, 20 са ранени при автобусната катастрофа
Траур в Македония: 14 души загинаха, 20 са ранени при автобусната катастрофа