НОВИНИ

Мерки във Варненско заради разпространението на африканска чума по свинете

Забрана за търговия и транспортиране на прасета се въвежда във Варненска област. Ограничението не се отнася за свинекомплексите в района. Мерките се налагат заради откритото в землището на Девня диво прасе, умряло от африканска чума. Според Областната епизоотична комисия, която заседава днес извънредно, засега не се налага унищожаване на животните в личните стопанства.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
17:25, 14.02.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Особено строги ще бъдат мерките към двата големи свинекомплекса в района. Там се въвежда допълнително изследване за африканска чума на всеки 15 дни.

Янко Иванов - зам.-министър на земеделието, храните и горите: Ще предвидим като авариен план, ако се наложи, и ако влезе чумата, да видим къде ще става загробването на прасетата.

Наско Манасиев е собственик на свинекомплекс в района, вече е въвел строги хигиенни мерки за работниците си.

Наско Манасиев: Всеки работник се дезинфекцира, облича се с нови дрехи, работи само с тях вътре. Камионите се дезинфекцират със специална установка.
;

Д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните заяви, че среди дивите прасета в региона по всяка вероятност има и други заразени с африканска чума. Той призова хората да изколят домашните свине.

д-р Георги Чобанов - БАБХ: Ние приканваме стопаните да не отглеждат прасета, защото 1-2 години ще са рискови. Инфекцията е тук, въпросът е дали ще предотвратим внасянето на инфекцията в задните дворове от дивата природа.

Кметовете на населените места в района трябва да установят броя на прасетата, отглеждани в личните стопанства и да предупредят хората, че ако животните не са регистрирани, няма да получат обезщетение в случай, че заразата стигне до тях. Ловците също са инструктирани да сигнализират компетентните органи, ако установят болно от африканска чума животно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха най-голямото туристическо изложение Ваканция и СПА Експо
Откриха най-голямото туристическо изложение "Ваканция и СПА Експо"
Траур в Македония: 14 души загинаха, 20 са ранени при автобусната катастрофа
Траур в Македония: 14 души загинаха, 20 са ранени при автобусната катастрофа