НОВИНИ

В мелнишкото село Любовище отбелязват празника на виното и любовта

Село Любовище се намира на около 20 километра от най-малкия град в страната Мелник - район, който се слави с производството на едни от най-хубавите ни вина. Местните жители приемат 14-ти февруари, като двоен празник на тяхното село.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
16:32, 14.02.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Впечатление още на входа на селото прави тунелът издълбан от местните жители. Казват, че той отделя Любовище от забързаното ежедневие и света на суетата, а другата страна на тунела се усеща само спокойствие, тишина и любов".

В Любовище днес живеят само 16 души. Сватба не е имало повече от 15 години, но малкото останали жители съхраняват традициите и продължават да разказват легенди за името на селото.

Борислав Анаудов, кмет на Любовище: Една мома Люба се е казвала, селото било на две части. Живяла тя в едната и нещо станало и залегнала и хората, очаквали да почине но станало чудо и Люба се показала и хората като я видели викали „Люба - вижте, Люба - вижте" и от там името на селото."

Хората тук казват, че виното и любовта за тях винаги са били свързани, защото селото им е символ и на двете.

Детелина Маламова: Без любов няма вино и вино няма без любов.

За всеки празник местните жители се събират под беседката в центъра на селото. Наричат я местния парламент, защо под нея взимат и най- важните решения за Любовище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирия и Близкият изток във фокуса на международната общност
Сирия и Близкият изток във фокуса на международната общност
​Предизборната агитация - само на български, решиха депутатите
​Предизборната агитация - само на български, решиха депутатите