НОВИНИ

Разгорещени дебати по Изборния кодекс в НС

Народното събрание обсъжда окончателните промени в Изборния кодекс три месеца преди евровота. От сутринта в залата се водят разгорещени дебати, след продължилото до късно снощи 10-часово заседание на правната комисия. Вижте повече подробности от прякото включване на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:16, 14.02.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Обсъждането в пленарна зала тази сутрин започна с фалстарт заради липса на кворум. След като необходимият брой депутати се регистрираха, началото на дебатите беше поставено със скандал - БСП обвини управляващите, че промените се гласуват "на тъмно", тъй като депутатите не са се запознали с доклада на правната комисия, приет след десетчасовото заседание вчера. Председателят на комисията Данаил Кирилов контрира, че на заседанието от левицата са имали достатъчно време да изложат тезата си.

Явор Божанков - "БСП за България": Това, което се случи снощи в правната комисия, беше шамар в лицето на българския народ и тежък удар по демократичния процес. В 12 ч председателят на комисията Данаил Кирилов на коляно преценява кои актове може да се обжалват и кои няма. От 48 акта останаха 11. Ритуално заклахте преференциалния вот.
Юлиан Ангелов, Обединени патриоти: Имаме различни позиции трите партии. Най-малко вие можете да сте морален стожер, защото преди две години нещо в Горна Оряховица Радан Кънев ви представяше като новия десен лидер, а сега сте от БСП. И вие ще говорите за морал!
Данаил Кирилов - ГЕРБ, председател от правната комисия в НС: Предложенията за оспорване започнаха преди 18 ч. Това, което описвате, не отговаря на исканата.
Вежди Рашидов, ГЕРБ: А, бе, младеж, комсомолец! Не си ли много малък да ми викаш шайка!? На мен на тия години не могат да ми викат шайка.

Явор Божанков - "БСП за България": Поднасям моето извинение към Вас, защото използвах речник, който не е мой, а на Ваши колеги.
Йордан Цонев, ДПС: Внимавайте кои думи използвате тук - и по адрес на ДПС, и по адрес на законодателния процес, и на това кой лишава гражданите от избирателни права.

Вчера депутатите от правната комисия решиха да се вдигне прага от гласовете за избирането на кандидат с преференция и така необходимите гласове да станат равни за един цял мандат. Ето защо от сутринта на служебния вход на парламента се събраха протестиращи граждани, които се обявиха, по думите им, срещу обезсмислянето на преференциалния вот.

Предстои депутатите да обсъдят и други решения на правната комисия - да няма видеонаблюдение в секциите по време и след гласуване, да не се избира нов състав на ЦИК и др. Беше отхвърлено предложението на ДПС да няма уседналост за местните избори.

Междувременно, от ЦИК излязоха със становище, че не трябва една година преди изборите да се променят изборните правила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев коментира промените в Изборния кодекс
Президентът Румен Радев коментира промените в Изборния кодекс
Заради африканска чума: Проверяват домашните стопанства в района на Девня
Заради африканска чума: Проверяват домашните стопанства в района на Девня