НОВИНИ

Изборни казуси - по какви правила ще гласуваме и ще се запази ли преференцията

Забраната за публикуване на социологически проучвания и допитвания в изборния ден и деня за размисъл да отпадне. Това решиха депутатите в правната комисия. В същото време, те отхвърлиха предложенията на БСП за публичен регистър на избирателите и актуализация на избирателните списъци. Как ще се променят изборните правила? Темата в Сутрешния блок на БНТ коментираха депутатите Мария Илиева – ГЕРБ, Християн Митев – Обединени патриоти и Кръстина Таскова - от Воля.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 14.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

На заседанието на правната комисия депутатите решиха преференциите да са валидни, ако броят на гласовете за един кандидат е не по-малък от общинската избирателна квота за местни избори, например.

Мария Илиева – ГЕРБ: Един от основните мотиви за преференциалния вот беше, че се получава неравнопоставеност между избраните. Но искам да напомня все пак, че това е гласувано на правна комисия, ще видим какво ще стане в пленарна зала.
Християн Митев – Обединени патриоти: Преференциалният вот ще се определя на база национална или общинска квота. Досега 7% беше преференциалния вот от всички гласове, подадени за кандидатската листа на съответната партия.

Предложението във всяка секция да има камери, които да предават онлайн през целия изборен ден беше отхвърлено. Идеята камерите да се включват само при броене на бюлетините също не беше прието.

Кръстина Таскова, Воля: Видео наблюдение при отваряне на урните и преброяване би дало възможност всеки един гласоподавател да проследи съставянето на протоколите. Според нас, някой се страхува от тези преференции, ние нямаме никакви притеснения кой ще бъде изместен, защото във всяка една листа трябва да бъдат предложени достойни кандидати.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чакаме по-ниски такси за банкови преводи в ЕС
Чакаме по-ниски такси за банкови преводи в ЕС
Инж. Чобанов: Машинно гласуване ще има
Инж. Чобанов: Машинно гласуване ще има