НОВИНИ

Месец и половина няма кой да затвори незаконен ресторант в центъра на София

Има ли институция, която може да затвори незаконно работещ ресторант в почти идеалния център на столицата? Строежът на луксозното заведение на територията на столичен храм предизвика общественото възмущение преди три месеца. Наша проверка показа, че до момента сградата, в която се намира, няма акт 16.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:45, 07.12.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Табела с рибно меню и коледна панделка на вратата. Ресторантът на метри от НДК посреща своите обедни клиенти.

- Работи ли вътре всичко?

- Да, не забелязахме нещо нередно.

Нещо нередно обаче констатират преди повече от два месеца експерти от общината - ресторантът работи незаконно. Сградата не е пусната в експлоатация, няма разрешение за ползване, няма разрешение за работно време на търговския обект, там изобщо няма разрешен ресторант.

Любомир Дреков - кмет на район "Лозенец": Не би трябвало да работи. Той обаче работи.

Месец и половина се оказва, че няма сила в държавата, която може да затвори напълно незаконен ресторант. Имотът, в който се намира е църковен. Църквата "Преображение Господне" е предоставила на инвеститор правото на строеж за 15 години.

отец Василий Сарян: Енорийски център с търговска площ - сладкарница и пекарна - това е първоначалният замисъл.

Сега обаче има ресторант, а продажбата на алкохол в църковния имот и на метри от самия храм предизвиква въпроси.

отец Василий Сарян: - Забранено ли е от държавата? - Не, но църквата как гледа на това? - Като дойдете да се изповядате при мен, тогава ще ви кажа. Ние в църквата не сме святи. Всичко е полезно, което не е вредно.

Забранено е обаче ресторант да работи без разрешение.

Любомир Дреков - кмет на район "Лозенец": Ние можем да налагаме само глоби, не можем да затваряме ресторанти като общинска администрация. Обръщам се към БАБХ, обръщам се към ДНСК, обръщам се към полицията.

Отговорът през ефира на БНТ - МВР също не могат. ДНСК отговарят за строителството, а Агенцията по храните няма намерение сега нито да проверява, нито да затвори ресторанта, който на практика се намира на строеж, тъй като още през май са го регистрирали. Законът не ги задължавал да проверяват дали обектът е в експлоатация.

Любомир Дреков - кмет на район "Лозенец": Аз не съм видял един документ от тези институции.

Потърсихме за коментар и собствениците на ресторанта. Представител на фирмата ни подаде телефон и препоръча да разговаряме с боксьора Кубрат Пулев. Боксьорът се представи като приятел, обясни, че е живял в Германия и там човек като започне бизнес, известно време никой не го закача.~И е добре и сега да стане така. По всичко личи, че точно това се случва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакция срещу наркоразпространители във Велико Търново
Спецакция срещу наркоразпространители във Велико Търново
В навечерието на 8-и декември: Празнувай отговорно
В навечерието на 8-и декември: "Празнувай отговорно"