НОВИНИ

Местан: Стъпих на руска мина

Лютви Местан потвърди, че остава в политиката. На дълго очаквана пресконференция отстраненият доскорошен лидер на ДПС намекна, че може да направи своя партия, но решението ще бъде взето след срещи с избирателите. Няма информация за нови депутати и областни лидери, които ще последват Местан. Бившият лидер заяви, че не може да бъде уплашен и сломен. Медиите бяха допуснати в сградата на БТА след полицейска проверка.

bnt avatar logo
от Екип на По света и у нас
17:33, 07.01.2016
Чете се за: 02:34 мин.
У нас

Лютви Местан отхвърли мотивите за ритуалното му политическо екзекутиране и заяви, че войната срещу него е заради опита му да спаси ДПС от образа на проруска олигархична партия. Посочи, че е имал стратегическа цел.

Лютви Местан: "ДПС да се върне на власт през парадния вход. Избирателят да се почувства на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и без това са на власт. Аз прозрях простичката истина, че пътят на ДПС към властта минава през дясното".

Местан отбеляза, че се гордее с греховете, в които е обвиняван - диалога с дясното, част от който е и кафето с Бойко Борисов, решението за прекратяване на мандата на кабинета Орешарски, възстановеният диалог с Анкара, който определи като един от най-знаковите пробиви на ДПС.

Лютви Местан: "Аз съзнавам, че без да съм наивник съм играл ролята на наивен романтичен сапьор, който се стремеше да разминирва опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина".

Местан заяви, че решението дали ще прави партия ще дойде след пряк диалог с избирателите.

Лютви Местан: "България има нужда от много ясен евроатлантически субект или направление. Оставам в политиката, защото мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си. ДПС е устроено като партия така, че не може да понесе друг лидер освен почетния председател доктор Доган. Аз бях посочен за лидер. Нямам самочувствието, че съм избран за лидер. И посочилият реши, че с тая пионка е дотук.

За посещението му в турското посолство преди Коледа, Местан обясни, че е имал предварително уговорена среща с посланика. И малко преди нея е научил, че вече е без охрана. Това съвпаднало с отказа му да подаде оставка заради декларацията за сваления руски самолет.

Лютви Местан: "Оставката ми бе поискана ултимативно, противоуставно - чрез посредник. С изтичане на срока на оставката ми на мен ми се съобщава, че охраната ми е свалена изцяло. Дали съм имал съмнения за своята безопасност - категорично да!"

За свалената охрана Местан разговарял и с президента. Часове по-късно тя била частично възстановена. Бившият лидер на ДПС каза, че не може да бъде уплашен и че през последните дни върху него са се стоварили хиляди медийни бухалки.

Лютви Местан: "Не е възможно никой да ме страхува!"

Местан призна, че заедно със Сергей Станишев са подписали предложението за избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и, че Пеевски има значително влияние в ДПС и в държавата.

;

Няколко часа след пресконференцията на Местан в София, ръководството на ДПС му отговори от Разград. Там, от името на членовете и симпатизантите на партията, Мустафа Карадайъ призова тези, които не споделят философията и идеологията на партията, да напуснат парламента. Посещението на Председателския съвет на партията в Разград е част от поредицата срещи с електората в страната от началото на годината.

;

Учудвам се, че г-н Местан едва сега е разбрал, че не е лидер - с тези думи съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира казаното от Местан, че ДПС не може да понесе друг лидер освен почетния председател Ахмед Доган.

Мустафа Карадайъ, съпредседател на ДПС: "Колеги, лидерите са раждат, лидер основател и идеолог на ДПС е Ахмед Доган, а г-н Местан, както той самият казва - посочен за председател на партията, председатели може много да има партията, но лидерите се раждат. Лидерите не се назначават".

Според ръководството на партията, Местан си е присвоил ролята на пронатовец.

"Всеки един, който се занимава с политика знае, че тезата НАТО и пронатовската позиция на България първа бе изразена от ДПС чрез нашия лидер Ахмед Доган. Той твърди, че е настъпил мина, явно нещо се е повредил от мината, а пък за да настъпи мината явно сапьорите му са направили грешки, които се опитва да прикрият с подмяна на решенията на легитимните органи на партията".

Карадайъ каза, че твърденията на Местан, че ДПС е проруска и корпоративна партия са измислена тема, която не вълнува обществото.

Мустафа Карадайъ: "Такава тема в обществото няма, по-скоро хората, които отварят такива теми и коментират и мотивират такава тема не съществува, по-скоро напротив - чрез тази тема се прави опит за подмяна за един вътрешнопартиен процес, който се развива в ДПС, с една друга тема".

Карадайъ заяви, че членовете и симпатизантите на ДПС са категорично против подмяната на вота им:

"Има една основна теза - онези хора, които не споделят ценностите, философията и идеологията на ДПС, но са избрани с гласовете за ДПС, за ценностите на ДПС, за платформата на ДПС, да бъдат така добри да напуснат НС, за да може избирателите на ДПС да видят там своите избраници от ДПС".

Карадайъ призна правото на Местан да реализира собствени политически проекти, но го призова да участва на избори със свои платформи и ценности, да убеди избирателите и така да влезе в народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петролът удари 32 долара за барел
Петролът удари 32 долара за барел
Започва кампанията по  изкупуване на тютюн  в Гоце Делчев
Започва кампанията по изкупуване на тютюн в Гоце Делчев